Čovjek i grijeh – Završli dani “Jesen u Lici”

3 lis

Isus je iznenađivao svoje suvremenike. Njihove okoštale predrasude on je rušio neviđenom lakoćom. Primjer žene koju su trebali kamenovati zbog preljuba on spašava i postiđuje sve koji su uzeli kamen da bace na nju. “Tko je od vas bez grijeha nek prvi baci kamen!” Nastao je tajac. Žena je doživjela Božje milosrđe i postala druga osoba. Isus je pozvao carinika Mateja sa radnog mjesta. A carinici su bili u službi rimske okupatorske vlasti i kao takvi izadjice i omraženi, prezreni. Isus pozva takvog carinika da bude njegov učenik i on se odaziva. To je ondašnjim ljudima bilo neshvatljivo: toliko milosrđe prema javnim griješnicima. Zato su Isusa odbacivali. A Isus je upravo to htio pokazati: Bog je milosrdan i oprašta /naravno uz kajanje/. Ne znači da Bog prihvaća naše grijehe. Grijeh vrijeđa Boga. Ali, Isus pokazuje da je čovjek ranjen istočnim grijehom, da lako upadne u grijeh. On osuđuje grijeh kao djelo đavolsko ali čovjeka voli. Moramo razlikovati grijeh i čovjeka griješnika. Čovjeka nikada ne smijemo mrziti nego ga spašavati, oslobađati od ovisnosti grijehu. Radost je na nebu veća zbog jednog obraćenog griješnika nego zbog 99 pravednika! Zato crkva moli za obraćenje griješnika. Kolika je radost među vjernicima kad neki psovač, razvratnik, bezbožnik…doživi obraćenje. Postane novi čovjek….Vrijeme koje nam je darovano milosni je dar Božji u kojemu možemo doživjeti obraćenje i novi početak. Isto tako ne smijemo zaboraviti da je vrijeme jednokratno, neponovljivo…

U Brušanima

Vojno hodočašće u Mariju Bistricu – Hodočašće katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici održano je u nedjelju 1. listopada. Bilo je lijepo vidjeti razne postrojbe kako sudjeluju u misnom slavlju. Policija, vojska ali i povijesne postrojbe u povijesnom svetištu MB Bistričke potvrda je da je naša zemaljska domovina okrenuta vječnoj domovini u kojoj nema ratova, suza i boli več je radost vječna.

Završili su dani  “Jesen u Lici”. Na glavnom gospićkom trgu kroz nekoliko dana oko 300 izlagača ponudili su radove svojih ruku. Kao što to obično biva posebni ocjenjivački žiri proglasio je najbolje sireve i mljećne proizvode, pekmeze, med. rakijeu i likere…Izabrana je i mis županije. Kad je riječ o ljepoti, zdravlju….onda ne smijemo zaboraviti da je to dar. Mi ne možemo izabrati boju očiju. Primili smo sve kao dar. Zahvalnost je najljepše što možemo učiniti.

,