Nakon 167. rođendana Nikole Tesle

11 srp

Sinoć je završila u Gospiću trodnevna proslava 167. rođendana Nikole Tesle koji je rođen u Smiljanu nedaleko Gospića. On je svojim otkrićima omogućio prijenos električne energije na velike udaljenosti. Ali, struja je postojala i prije njega. On je samo otkrio ono što je postojalo. Radio je na brojnim drugim projektima. Međutim bio je skroman i nije sebe uzdizao. Bio je ponizan bolje rečeno realan. To možemo pročitati u njegovom pismu upućenog majci:

„Samo sam u momentu kad sam pogledao svjetiljku i čekao da “moja” bežična struja dođe s turbina, osjetio da nisam ja tvorac ovog sveg. Osjetio sam da je neko ili nešto nosi od Nijagare do Kongresne dvorane da je u tom zakonu koji sam smatrao “svojim” otkrićem, nešto što je oduvijek postojalo, a da je, samo, meni dato nadahnuće da to uokvirim i čovječanstvu objasnim. Umjesto sreće i trijumfa, pojavila se neka praznina. Shvatio sam da sam nešto veliko u životu propustio. Nešto kao da sam izostavio, kao da nisam nešto ponuđeno spoznao. I, u stvari, izum, otkriće uopće nije “moje”. Znam da to neko nadzire sve i da ima plan, pa sam zato, možda i ravnodušan. Moj brod za Lisabon polazi u 11 sati. Kola me vani čekaju. Ovo pismo ću položiti na tvoj grob, kad stignem na naše seosko groblje. Sad vjerujem u ono što nikad nisam, da sam tamo, negdje, još uvijek “Ti” i da tvoj život nije zauvijek prestao. Sad mi je i žao što nisam htio nikad da se družim s Turcima jer su oni iste onakve tužbalice pjevali kao ona iz mojih praskozorja. Sad se sjećam da su oni znali mnogo više nego ja o svim ovim stvarima koje, tek, sad, spoznajem. Uzalud moje godine provedene u nauci, kad ona bijaše jalova. Moli, tamo, za mene, Majko, ako možeš, tom maurskom tužbalicom za izgubljenu dušu svog sirotog neukog sina…“  Izvor: portal „Pozitivan stav!”

Teslin spomenik u Gospiću u Budačkoj ulici

Iz Teslinog života možemo naučiti biti uporni. On je prije svega bio duhovan čovjek koji se nije bojao zaroniti u sebe. Pa biti uporan i u molitvi donosi rezultat, otvara nove dimenzije.

Uvođenje zemnog plina u Gospić ide punom parom. Strpljivost u prometu je nužna

U Štirovači /Velebit/

U Velebitu

Trinaesta nedjelja kroz godinu i blagoslov špilje Gospe Lurdske

U Ličkom Osiku blagoslovljena novoizgrađena kapela Gospe Lurdske

Slunj: igre na vodi – Grad Slunj, Turistička zajednica Grada Slunja i Kajak kanu klub “Rastočki mlinari” organiziraju i ove godine KORANSKE SUSRETE.
Sve zainteresirane ekipe mogu se prijaviti na broj mobitela 099/359-0797 i 097/641-1074 ili porukom na facebook stranicu Rastočkih mlinara. Broj ekipa je ograničen, a ekipe moraju brojiti 6 natjecatelja. Prijave traju do 14.07.2023. do 15:00h.
Dakako, tu su i tradicionalne revijalne igre za ekipe, navijače i publiku: najljepši i najluđi skok, pijani putnik te igre za najmlađe natjecatelje.
Popis igara nije konačan, organizator zadržava pravo izmjene igara, njihove dopune, sve u cilju pravednijeg suđenja i osiguravanje ovog događaja.

Gospić u smiraj dana

Rasvijetli Gospodine, dobrostivo ovu noć. Daj da mi, djeca Tvoja, usnemo u miru te se u Tvoje ime radosno ustanemo na svjetlo novog dana. Mirnu noć i  sretan svršetak udijelio nam svemoguči Gospodin. Amen.