Veliki Četvrtak

6 tra

Započeli smo sveto Trodnevlje. Danas na Veliki Četvrtak crkva slavi misu Večere Gospodnje. Na zadnjoj večeri Isus je uzeo ulogu i sluge i Gospodina! Nije bilo poslužitelja pa je Isus sam uzeo ulogu sluge: oprao je noge učenicima. Ova gesta ima poruku za sva vremena, razumljiva je u svim vremenima i kulturama. On nije došao osuditi nego spasiti. Ustanovio je Euharistiju – svetu Pričest. On ostaje s nama do konca svijeta na opipljiv način: u zalogaju kruha i gutlju vina on postaje prisutan do konca svijeta u svojoj crkvi. Zato je Euharistija – misa – srce kršćanskog života, ona je gozba ljubavi, predokus vječnosti…”Ovo činite meni na spomen do konva svijeta” – Isus je time učenicima dao ovlast da slave Euharistiju. Istina oni navješćuju silna djela Božja, oni vode Božji narod na put spasenja ali slavljenje Euharistije je vrelo Kristove ljubavi koja je progovorila na križu predanjem za spas svijeta. U mnogim će crkvama svećenik oprati noge 12-orici muškaraca ili ministranata kao poruku da je služenje braći, pogotovo slabojima, put spasenja. Nakon mise Večere Gospodnje zatvaraju se zvona i crkva se povlači na molitvu u šutnji. Na Veliki Petak šutnja govori jače od bilo kojih riječi, šutnja pred otajstvom ljubavi koja se daje za život svijeta.

Za svaki dan svetog Trodnevlja Crkva daje potpuni oprost uz neke uvjete. Potrebno je ispuniti tri uvjeta: sakramentalna ispovijed, primanje Pričesti i molitva po nakani sv. Oca. Na Veliki Četvrtak vjernik treba izmoliti himan Divnoj dakle tajni ovoj. 

U Velikom su tjednu slavlja po svim crkvama, negdje će biti mnoštvo naroda. Veliki Petak je duboko ukorjenjen u svijest Božjeg naroda: rado sudjeluju u čitanju Muke i ljubljenju križa. Ali, i u malim crkvama i zajednicama također će se slaviti sveti obredi.

U područnoj kapeli u gospićkom naselju Rosulje slavimo: 

  • na Veli Četvrtak misu Večere Gospodnje u 18 sati
  • na Veliki Petak  čitanje muke, ljubljenje križa, pričest u 17 sati
  • na Veliku subotu bdjenje  počinje u 20 sati: blagoslov ognja, sveta čitanja, misa te na kraju blagoslov uskrsnih jela!

 

U Rosuljama

Velebit u smiraj dana

Brani nas Gospodine dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom  i počivamo u miru. Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam  svemogući Gospodin!