Papa u Kongu – U Nigeriji 94% katolika dolazi na nedjeljenu misu

31 sij

Danas Papas Franjo u Kongu – Danas u 9.29 sati papa je Franjo poletio sa rimske zračne luke. U glavni grad Konga Kinshasu stiže oko 15 sati po lokalnom vremenu. Apostolsko putovanje nastavlja 3. veljače prema Južnom Sudanu te se 5. veljače vraća u Rim. A republika Kongo je 22. zemlja po veličini na svijetu. Bogata je rijetkim metalima potrebnim za razvoj viokih tehnologija. Kongo ima polovocu svjetske proizvodnje kobalta. Nažalost, ova je velika zemlja rastrgana ratovima i etničkim nemirima. Devedesetih godina poginula su 4 milijuna ljudi. Istok zemlje na granici sa Ruandom poptište je sukoba: u zadnjih nekoliko tjedana izbjeglo je 50.000 ljudi. 

Računa se da će na misi u Kongu koju će služiti papa Franjo sudjelovati 1,5 milijun vjernika. Krščanstvo u Africi doživljava proljeće.

Zanimljivo je istraživanje koliko redovito sudjeluje vjernika nedjeljom na misama. Najveći postotak drži afrička država Nigerija sa 94%. Iza nje slijedi također afrička država Kenija sa 73% te Libanon sa 69%. Broj katolika u Hrvatskoj koji redovito posjećuju misu je 27% a u susjednoj BiH situacija je bolja te iznosi 48%.

Dogodi se da i automobil karlovaćke registarcije dođe u Gospić: Slunjani će znati čiji je auto na slici! Posjetili su velečasnog u domu!