Zadnji dan godine: Silvestrovo

31 pro

Zadnji dan godine 31. prosinca slavimo Silvestrovo. O čemu se radi? Silvestar je bio 34. nasljednik sv. Petra, dakle papa. On je prvi papa koji je živio u slobodi.  Naime, car Konstantin dao je 313. crkvi slobodu. Prije toga kršćani na čelu s papom i biskupima bili su proganjani. Tako sve pape prije sv. Silvestra zovemo mučenicima, živjeli su u razdoblju progona crkve. S papom Silvestrom crkva izlazi iz katakomba na slobodu. U velikom zanosu počinje izgradnja velebnih crkava. Ali nije zaboravljena ni nutarnja izgradnja crkve u novim prilkikama. To je papu Silvestra više zanimalo. Nicejski koncil obranit će crkvu od krivovjerja poznatog kao arijanizam te će obraniti čistoću vjere. . .

Zadnji dan godine vjernicima je prilika da zahvale za proteklu godinu. Vrijeme koje nam je darovano dar je Božji. Naime, mi nismo gospodari vremena. Svaki otkucaj srca je dar. Imamo, dakle, razloga zahvaliti. Obično se po našim crkvama održavaju mise zahvalnice s himnom “Tebe Boga hvalimo”. 

Danas na staru godinu pravi je proljetni dan: ugodno sunce, toplo…Bar je tako u Gospiću! Kao da nas je zima zaobišla…

Gospićani ispraćuju staru godinu

Danas u 12 sati okupili su se Gospićani na svom velikom trhu. Ispraćaj stare godine povod je za druženje uz glazbu. Okupljene su sve generacije, od najmlađih do onih u trećoj životnoj dobi. Vrijeme j čak i ugodno…Naš bo narod rekao što prođe u lijepom neće u ružnom…