Vitalnost crkve u Hrvatskoj

4 tra

“Našao sam živu Crkvu ukorijenjenu u tradiciji i otvorenu nadahnućima Duha, onome što se čini da Duh sugerira današnjoj Crkvi. Vitalnost brojnih novih karizmatskih pokreta, često potaknutih drevnim karizmama, dobar su znak toga…” ovim riječim nuncij u Hrvatskoj Giogio Lingua opisuje crkvu u Hrvatskoj. Upravo u ovom Velikom Tjednu  crkva u Hrvatskoj daje divno svjedočanstvo hoda za Kristom. Misa Večere Gospodnje /s pranjem nogu/ čitanje muke i ljubljenje križa na Veliki Petak te vazmeno bdjenje s uskrsnom pobjedom Božji narod živi u hodu za Isusom. Bogatstvo pučkih napjeva  svojevrsna je kateheza o otajstvima vjere. Korizmeni i uskrsni napjevi imaju posebnu ljepotu i težinu, oni su izraz vjere i ljubavi.  

Tvoju smrt Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo. tvoj slavni dolazak iščekujemo!

Izgubljeni planinari – Stiglo je očekivamo zahlađenje. Bura u primorju, problemi u prometu zbog orkanske bure.. U Gospiću, dok ovo pišemo, pada slab snijeg /u 10.30 sati/…Vijest koju prenose mediji govori o dvojici njemačkih državljana koji su prošetali Velebitom i upali u neprilike. Helikopter nije mogao letjeti zbog jake bure pa su HGSS-ovci morali intervenirati pouzdavajući se u noge. Satima su se probijali do unesrećenih. Našli su ih i pomogli po bespućima sići do sigurnosti. Ponekad ljudi precijene svoje sposobnosti pa upadnu u neprilike. Gospićka gorska služba za spašavanje svako toliko intervenira pa se dobije dojam kao da neki namjerno upadnu u neprilike da ih HGS traži i spašava. Ne želomo to vjerovati ali ne bi trebalo olako odlaziti u Velebit u zimskim uvjetima lad se  meteo-uvjeti iz sata u sat mijenjaju. 

Pogled na Velebit ulijeva nam strahopoštovanje

U predvečerje: Prosvijetli Gospodne dobrostivo ovu noć. Daj da mi djeca tvoja, usnemo u miru te u tvoje ime radosno ustanemo na svjetlo novog dana!