Veliki Petak

29 ožu

Jučer, na Veliki Četvrtak, slavljene su mise večere Gospodnje po našim crkvama. U malim zajednicama i onim velikim. U Gospiću je misu Večere Gospodnje predvodio biskupijski kancelar preč. Mišel Grgurić uz suslavlje župnika i više svećenika. Voditelj je oprao noge 12-orici muškaraca. U nekim župama župnik opere noge ministrantima a Papa Franjo oprao je noge zatvorenicama u jednom rimskom zatvoru. U svećeničkom domu u Gospiću šestorica svećenika slavili su misu Večere Gospodnje skromno u svojoj kapeli.

Na Veliki Petak nema svečane mise: crkva posti! U određeni sat vjernici se skupe i počinju obredi Muke Gospodnje. Krist je razorio silu zla i sotonsku moć žrtvom ljubavi na križu. On je trpio u sramoti, gol izrugan i razapet, trpio je u samoći i napuštenosti te silnoj patnji. Ovo je triumf ljubavi prema čovjeku. Zlo se ne može pobjediti zlom nego samo uvećati: ljubav je snaga koja stvara novo. Nitko ne može reći u patnji i umiranju: Bože, gdje si! Krist je s nama ali zadnju riječ nema zlo i smrt nego uskrsnuće i život vječni.

Danas se vjernici okupljaju na svete obrede: čitanje izvješća o Isusovoj Muki, potom se klanjaju križu Kristovu i završavaju svetom Pričesti. Čitanje Muke svakoga od nas dotakne. Prepoznajemo sebe ali i beskrajnu Kristovu ljubav koja nas  ne ostavlja, koja  nam oprašta osim ako ustrajemo u preziru njegove ljubavi poput Jude. Dok smo god putnici u vremenu imamo šansu da se pokajemo i doživimo oproštenje. Pakao nije Božja kazna nego naša tvrdoglava dluka da okrenemo Bogu leđa i ostanemo u mraku. Nakon čitanja Muke slijede opće molitve i završavamo Pričešću.

Crkva danas propisuje post i nemrs. Post obvezuje vjernike od navršene 18. do 60. godine života a nemrs od 14. godine. Nemrs znači uzdržavanje od mesa i mesnatih prerađevina a post jednom na dan jesti do sita. .

Ljubljenje križa

Podsjećamo da su zvona zašutjela  i otvorit će se na misi vazmenog bdjenja.