Uoči Krizme u Korenici – Bl. Ivan Mertz

10 svi

Razdoblje je Krizma i Prvih pričesti. Svake subote ili nedjelje neka od brojnih župa slavi Krizmu ili Prvu Pričest. Župa Korenica sprema se za krizmano slavlje sutra u subotu 11. svibnja u 10 sati. Jučer je grupa svećenika stajala na raspolaganju krizmanicima, kumovima i roditeljima za svetu Ispovijed. Župa je pripremila 25 krozmanika. Radi se osmašima. Korenica je pretekla je po broju krizmanika  i župu Slunj. Veće župe slave svake godine Krizmu s osmašima a manje župe svake dvije godine zbog manjeg broja đaka.

Ispovijed uoči Krizme

Ispovijedalo je nas petorica svećenika u prostranoj i lijepoj crkvi sv. Jurja u Korenici. Župnik mons. Mile Čančar pripremio je sve papire te podijelio potvrde s kojima će krizmanici stati pred biskupa. Gospićko-senjska biskupija, nakon odlaska biskupa mons. Zdenka Križića u Split /splitski nadbiskup/ ova biskupija još uvijek čeka novog biskupa. Po crkvama molimo ali još nije na pomolu novi biskup. Biskupiju privremeno vodi dijecezanski upravitelj mons. Richard Pavlić. Sutra će krizmano slavlje u Korenici voditi mons. Mišel Grgurić, biskupijski kancelar.

Korenica je simpatičan lički gradić s župnom crkvom i župnikom, Srednjom ugostiteljskom

Danas slavimo bl. Ivana Mertza zaštitnika slunjskog poligona – Blaženi Ivan Merz rodio se u Banjoj Luci 16. XII. 1896. godine. Maturirao je u Banja Luci. Odgajan je u liberalnoj sredini. Gimnaziju s maturom završava u Banjoj Luci. Na savjet roditelja pohađa vojnu akademiju ju Beču. U međuvremenu izbio je krvavi prvi svjetski rat. Mobiliziran je. Bio je svjedok ratnih strahota, ljudskih stradanja. Upravo ljudska patnja vraća ga k Bogu. Doživio je obraćenje. Nakon rata nastavlja studij književnosti u Beču i potom studira u Parizu. Iz Pariza piše majci: “Katolička vjera je moje životno zvanje.” Po završetku studija dolazi u Zagreb i postaje profesor književnosti na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Doktorirao je  na Zagrebačkom sveučilištu disertacijom pisanom na francuskom jeziku o utjecaju liturgije na francuske pisce. Njegovo obraćenje nije bilo časovito nego duboka promjena u životu. Potpuno se predao Kristu. Svoje vrijeme posvećuje odgoju mladeži. Posebo radi u katoličkoj  organizaciji Hrvatski sokol s geslom: žrtva, euharistija, apostolat! Kao ugledni intelektualac oduševljava mlade i druge za život u vjeri. Posebno se dao na osnovanje i organizaciju Katolićke akcije. Živi svetački život. Stekao je poštovanje i ugled crkve u Hrvatskoj. Euharistija mu je bila posenno na srcu. Umiro je 10. svibnja 1928. u 32. godini života nakon neuspjele operacije zbog upale čeljusne šupljine. Prije odlaska na operaciju zapisao je svoju oporuku: “Umro u miru katoličke vjere. Život mi je bio Krist, a smrt dobitak. Očekujem milosrđe Gospodinovo i nepodijeljeno potpuno vječno posjedovanje Presvetog Srca Isusovog.” Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Banjoj Luci 22. lipnja 2003…

Slunjski poligon uzeo je Bl. Ivana Mertza za svoga zaštitnika. Izgrađena je kapela njemu u čast. Danas je na poligonu slavlje.

Kapela bl. Ivana Mertza na slunjskom poligonu