Uoči Gospodinova Krštenja

7 sij

Božićno vrijeme polagano ističe: na sutrašnji blagdan Gospodinova Krštenja završava Božićno vrijeme crkvene godine. Božić, Kristovo rođenje dogodilo se radi nas i našega spasenja. Tri kralja su se dali na put, svladali tolike zapreke i poklonili se Djetetu u kojem su prepoznali vrhunac Božje ljubavi.  Ali, ne zaboravimo da Kristovo rođenje zahvaća svakoga od nas u sakramentu krštenja: postajemo djeca Božja! Sv. će Pavao to reći snažnom rečenicom: “Ne živim više ja nego Krist u meni” /Gal. 2,20/ . Kao što je Krist sišao u grob i ustao iz groba tako po krštenju ustajemo iz naše smrtnosti na novi život, postajemo novo stvorenje.

Nastavlja se maglovito vrijeme u gorskoj Hrvatskoj. Priželjkujemo buru koja bi donijela čist i hladan zrak. Zima ipak još nije pokazala svoje lice.

100 godina KUD-a “Lipa” Sinac – Župa Sinac ponosi se s prelijepom crkvom sv. Ilije. Zbor sv. Ilije nadaleko je poznat. Ali, Sinčerani su znali u prošlosti i danas njegovati i spašavati svoju folklornu baštinu. Ove godine KUD “Lipa” Sinac bilježi stotu obljetnicu postojanja. U tih 100 godina (1923-2023) mnogo se toga lijepog dogodilo vezanog uz ovo folklorno društvo. Očekujemo da će ova obljetnica biti motiv više da ovaj KUD nastavi i dalje svoje plodno djelovanje. 

Preminuo prof. Josip Matasić – Doznajemo da je preminuo u 85. godini života prof. Josip Matasić iz Sinca. S obitelji je živio dugo godina u Senju. Ovaj profesor matematike, dragi i ugodni sugovornik, bio je u zadnje vrijeme i ravnatelj Srednje škole Otočac. Bit će pokopan u Senju.