Sv. Petar Kanizije – Rođendan za nebo

21 pro

Danas crkva slavi sv. Petra Kanizija, crkvenog naučitelja i drugog apostola Njemačke (prvi je sv. Bonifacije). Rođen  je 1521. u Nizozemskoj . Ostao je bez majke još kao dječak. Studirao je u Kolnu gdje je upoznao isusovca Petra Fabera i postao isusovac. Razvio se u jednog od najutjecajihih teologa svoga vremana. Obišao je gotovo cijelu Njemaču propovjedajući i braneći crkveno jedinstvo. Bilo je to vrijeme protestantskog rastakanja crkve. Putovao je, propovjedao, pisao…Napisao je katekizam na njemaćkom jeziku koji je doživio mnoga izdanja. U 70. godini doživio je srčani udar ali je i dalje pisao i propovjedao. Umro je na današnji dan 1597. godine. Crkva slavi datum smrti svojih sinova kao rođendan za nebo.

Rođendan za nebo – Naše je zdravstvo dobro organizirano i liječnička je pomoć dostupna svima. Naravno da i tu trebamo biti realni i razumni. Liječnici nisu svemogući: oni isto obole i umiru kao i svi ljudi. Kakvi su pacijenti prema liječnicima? Većina pacijenata sa zahvalnošću gleda na liječnikove napore da pomogne u određenom slučaju. Doznajemo, ipak, da  liječnici dožive i neugodnosti: tako u zadnjih 12 mjeseci čak njih 36% bilo je izloženo verbalnom vrijeđanju i prijetnjama. To je puno! Smrt ne možemo nikakvim ljekovima pobjediti. Onaj bogataš stavljao je dolare na kancerogeno tkivo uvjeren da dolari mogu izliječiti! A ne mogu! U našoj ljudskoj percepciji smrt izgleda kraj svega. Slično kao što je dijete u trudnoći zaštićeno, sigurno i ne želi u nepoznati svijet. Ali se ono mora roditi inače bi umrlo dijete i majka. Ono se rađa u bolu i plaču ali kad se rodi ugleda čudesni svijet boja, dragih osoba…Nije li naša smrt zapravo rađanje? Rađanje  u bolu i grču ali se rodimo u svijet drugih dimenzija! Mi taj svijet već sada vjerom prihvaćamo, predajemo se u Božju svemoć. Isus Krist je pokazao kako se rađamo za život vječni:  on je prošao zemljim čineći dobro, radovao se s nama u našim slavljima, radovao se zalascima sunca, zvjezdanom nebu…Ali i on je umirao u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. Dostojan je naše radosti življenja, našeg siromaštva, naših nepravda, našeg umiranja ali to nije kraj! Crkva slavi smrt svojih sinova kao rođendan za nebo! Tako danas slavi i datum smrti sv.Petra Kanizija kao rođendan za nebo.

Godina 2012. u Slunjui na današnji dan

Večernja šetnja uz Novčicu: jato pataka bezbrižno uživa u vodi. Ljudi ih ne uznemiruju, zapravo dive se ovim divnim stvorenjima. Opstanak nekih biljnih i životinjskih vrsta ugrožen je zbog čovjekovog nasilničkog odnosa prema prirodi, Strahujemo da će neke vrste nestati zbog nemilosrdnog pustošenja okoliša.