Sv. Nikola u Cvitoviću, Trnovcu…

6 pro

Danas slavimo sv. Nikolu. biskupa iz 4. stoljeća koji je postao zaštitnik djece i pomoraca. Darivanje povodom blagdana sv. Nikole ima dugu tradiciju. Sam čin darivanja najljepše je što čovjek može učiniti. Darivanje ne gleda na korist. Nije dar ako se nadamo koristi od toga: to je trgovina. Dar dajemo onome koji nam ne može uzvratiti. Tako radi Božja dobrota. Tolike smo darove primili za koje možemo reći samo hvala! Dar je što postojim! Možemo se naučiti od jabuke kojoj režu grane, vjetrovi je i mrazevi biju, ali ona donosi plodove. Tako bi trebalo biti naše darivanje. Po darivanju ne postajemo siromašniji nego duhovno bogatiji.

Danas mnogi slave svoj imendan.Čestitamo svima koji nose lijepo ime Nikola, Niko, Nikolina.. Dvojica svećenika u našoj biskupiji nose ime Nikola: vlč. Nikola Turkalj i vlč. Nikola Prša.

Danas mnoge župe slave sv. Nikolu kao svoga zaštitnika kao na pr. župa Cvitović kod Slunja, župa Trnovac, Kaluđerovac, Lipa, Stajnica, Udbina, crkva sv. Nikole u Rijeci, Kraljevica…,

 

Crkva sv. Nikole u Cvitoviću

Naši su nas nogometaši opet razveselili, U dramatičnoj utakmici s Japancima naši su momci izborili pobjedu. Junak dana je golman Livaković koji je čudesno branio jedenaesterce. Pod tolikim pritiskom naši dečki su smireno izveli jedenaesterce i pobijedili. Ovom pobjedom ušli su među osam najboljih na svijetu. Oni i dalje nose titulu viceprvaka sa zadnjeg svjetskog prvenstva. Gledat ćemo ih u susretu s Brazilcima a možda i u finalu!