Sv. Marko Ev. – Senj proslavio svoj Dan

25 tra

Sv. Marko Evanđelist – Danas crkva slavi sv. Marka Evanđelista. Vezan je uz apostola Pavla: pratio ga je na njegovim putovanjima. Pridružio se apostolu Petru u Rim. Napisao je evanđelje i ono se smatra prvim napisanim od četiri evanđelja.  Krilati lav simbol je ovog evanđeliste. On  naglašava Isusovo porijeklo iz Davidove loze, “lav” iz plemena Judina,..U našim krajevima na današnji dan blagoslivljaju se polja, mlada pšernica.

Senj proslavio svoj Dan – Od vijesti koje zaslužuju da ih istaknemo je proslava Dana Grada Senja 23. travnja, na Jurjevo. U 10 sati svečana misa s procesijom vrhunac je slavlja. Na redu su bila i sportsaka takmičenja, mali sajam lokalnih proizvoda. U povodu dana Grada dodijeljena su priznanja, proglašeni najbolji športaši…Slavlju su se pridružili ministar Butković, župan Petry i mnogi drugi odličnici.

Grad Senj s dugom poviješću s pravom je naš  ponos i dika. Gotovo svaki kamen ovdje nosi pečat i poruku. Ovdje su stasali ili živjeli poznati pisci, školovane su generacije svećenika u sjemeništu…Ovdje su generacije živjele uskrsnu vjeru. Kao dječak-osmošloac plakao sam kad sam čitao “Čuvaj se senjske ruke” od A. Šenoe. Zaadnje riječi i danas odzvanjaju istom snagom: “Sine hrvatski! I u tvome srcu gori Božji plamen, i tvoje grudi su kruti kamen; sine hrvatski, pamti do groba svetu starinsku pjesmu: Čuvaj se senjske ruke!”

Senjski kaptol  ima statut iz 1340. godine. Podatak koji govori sam za sebe! Na snimku današnji sastav članova Senjskog Kaptola,