Sv. Makrko Križevčanin – Problem migranata – Mala Gospa u Klancu – Medvjed na autocesti

7 ruj

Danas crkva slavi sv. Marka Križevčanina i drugove mučenike. Rođen u Križevcima 1588. godine, izabrao je svećeničko zvanje. Poslan je u Rim na Germanikum. Zaređen za svećenika vraća se u rodnu biskupiju. Ugrski ga je primas pozvao u Mađarsku. Bio je profesor i voditelj sjemeništa u Trnavi. U to vrijeme vodile su se sramotne borbe između kalvina i katolika. Tražili su od Marka i drugova da prijeđe na kalvinizam. Kad su to odbili  počeli su ih mučiti. Odrubili su im glave. Kardinal Pázmany zatražio je od pape da ih se smije javno štovati. Pokopani su u uršulinskoj crkvi u Trnavi. Papa Pio X. proglasio ih je svetima 2. srpnja 1995. u Košicama.

Problem migranata na TV – Migrantski sabirni centar koji će se, navodno, graditi u Dugom Dolu kod Krnjaka jučer je bio tema HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj su uz načelnika Uprave za granicu gostovali gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, zamjenik županice Dejan Mihajlović, te demograf Anđelko Akrap. Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja, rekla je kako stanje u Slunju nije dobro. Osjećaj nesigurnosti kod naših građana je veliko zbog velikih grupa migranata koji se kreću po našim selima, parkovima, šetnicama… Osim osjećanja tu je i problem komunalnog aspekta…Ovoliki broj migranata nisu spojivi s turizmom od kojeg živi slunjsko-plitvički kraj.  “Svi, pa i ja kao gradonačelnica, zabrinuti smo zbog tolike brojke jer se naš grad prosperira od turizma” izjavila je slunjska gradonačelnica.

Mala Gospa u Klancu- Blagdan Male Gospe – Marijino rođenje – slave mnoge župe. U Slunju je posebno svečano. U popodnevnim satima je misa s blagoslovom djece u 18 sati a potom smotra folklora. 

Mi ćemo ove godine u župi Klanac slaviti Malu Gospu i to u 17 sati. U Klanac se može stići iz Gospića i iz Perušića.  Ugodno vrijeme razlog je više da se pridružimo ovom slavlju.

Gospina crkva u Klancu

Medvjed na autocesti – I to se događa: medvjed se pojavio na autocesti između Delnica i Ravne Gore u smjeru Zagreba. Autoceste su velike prepreka divljim životinjama u njihovom slobodnom kretanju. Izgrađeni su ponegdje nadvožnjaci za prelaz životinja ali životinje to ne otkrivaju i ne prepoznavaju pa preskaču ogradu.