Sv. Leopold Bogdan – Sajam petkom –

12 svi

Leopold Mandić – Danas je spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića, neobičnog sveca koji je rođen u 12. svibnja 1866. u Boki Kotorskoj, u “zaljevu svetaca”. Stupio je u kapucinsku redovničku zajednicu. Put ga je odveo u Italiju. Duže vremena – 40 godina  – proveo je u Padovi kao ispovjednik. S velikom ljubavlju i predanjem satima je ispovjedao. To nije činovnički posao nego se treba uživjeti u situaciju onih koji se žele uspovjediti, pomoći im da dođu do iskrenog kajanja i radosti oproštenja. Dobar dio života proveo je u ispovjedaonici, svojevrsnom “kavezu” rješavajući ili pomažući riješiti ljudske drame. Poznat je i kao graditelj mostova među kršćanima i bratstva među narodima. Kao ekumenist i graditelj mostova, promicatelj jedinstva kršćana, postao je preteča ujedinjene Europe i bratstva među narodima. Preminuo je 30. srpnja 1942. u Padovi. Blaženim ga je 1976. proglasio papa Pavao VI., a svetim papa Ivan Pavao II 16. listopada 1983. Zaštitnik je ispovjednika te mnogih župa, crkava, kapela i ustanova diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Misa na Udbini za bleiburške žrtve – Misa za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta osim u Macelju, bit će u nedjelju, 14. svibnja, i u Crkvi hrvatskih mučenika u na Udbini 11 sati. Misu će predvoditi prof. dr. Josip Dukić, povjesničar.

Sajam petkom u Gospiću – Prošetali smo gospićkom tržnicom. Petakom mnogi donesu svoje proizvode  i ponude ih kupcima. Još je sezona sadnje cvijeća pa vidimo mnogo sadnica cvijeća koje će ukrasiti balkone, ulaze u kuće, prozore…Kuća bez ijednog cvijeta izgleda tužna. Migranti koji lutaju – ako vide kuću bez cvijeća – to im je znak da u njoj nema nikoga. U takvu kuću provale, prenoće, posluže se i idu dalje…Primijetili smo dobru ponudu meda, jagoda i ostalog povrća. Ljudi prolaze, prepoznavaju svoje prijatelje koje nisu odavo vidjeli, ponešto kupe…Kiša pomalo pada ali to nije razlog prošetati na tržnicu.    

Na sajmu u Gospiću danas

Potražnja sezonskih radnika – Nekad Nacionalni park Plitvice nije imao problema sa sezonskim radnicima. Danas to postaje problem ne samo na Plitvicama. Sezonski rad u turizmu postaje problem na obali i unutrašnjosti. Popili smo kavu u Baškim Oštarijama u nedjelju: posluživao nas je konobar iz Makedonije. Ugostitelji nude sve bolje uvjete sezonskim radnicima. Problem radne snage u sezoni bit će sve veći. Turista je sve više. Oni traže sve bolju uslugu. Mogu li ugostitelji odgovoriti?

Prije spavanja molitvom se izručujemo u Božje ruke. Darove koje smo primili, tjelesne i duhovne, Božji su darovi. Mi Bogu ne možemo ništa dati što on nema ali možemo mu zahvaliti. Molitva je kao disanje: ne možemo bez zraka. Izmolimo večeras ovu jednostavnu molitvu: Brani nas Gospodine  dok bdijemo, čuvaj nas dok spavamo da bdijemo s Kristom i počivamo u miru, Aleluja. Mirnu noć i sretan svršetak udijelio nam svemogući Gospodin. Amen