Sv. Ignacije – Svjedočanstva- Večeras supermjesec

31 srp

Sv. Ignacije – Danas, na zadnji dan srpnja, crkva slavi sv. Ignacija Lojolu. Rođen 1491. u Baskiji. u plemićkoj obitelji. U ratu 1521. bio je teško ranjen te je u bolničkom kreveti imao vremena za razmišljanje. Ovdje se dogodilo njegovo obraćenje te je počeo intenzivniji duhovni život. Osonovao je redovničku zajednici poznatu kao Družba Isusova ili jednostavno isusovci. Sa svojim drugovima Ignacije je odluku o zajedničkom životu posvećenu Kristu zapečatio na Veliku Gospu 1534. godine u Kapeli mučenika u Parizu. Protestantizam je prijetio da rastoči crkvu. Isusovci su bili vrlo bobro pripremljeni, duhovno i intelektualno, da odgovore na izazove vremena. Bili su i proganjani, zabranjivani, ali su svojom upornošću i duhovnim životom odoljevali na sve izazove. Sv. Ignacije umro je 31. srpnja 1556. godine ostavivši iza sebe vrlo dobro učvršćenu zajednicu s brojnim kolegijima i ustanovama i oko 1000 isusovaca čiji je utjecaj nadilazio njihov broj. Oni su se posvetili visokom školstvu, znali su odgovoriti na izazove svoga vremena kršćanskom mudrošću. Možemo reći da su oni hrabri sinovi crkve koji su se u prvim redovima suprostavili prijetnjama i zamkama crkvi na putu kroz vrijeme.

Mladifest u Međugorju i svjedočanstvo Zlatka Dalića – Pomaknutog datuma (26. – 30. srpanj) umjesto dosadašnjeg 1. – 6. kolovoza zbog svjetskog susreta mladih s papom u Lisabonu (Portugal) koji je stavljen na njegove datume. Mladifest ipak nije izgubio ništa na broju prisutnih hodočasnika, snažnim porukama….Iznoseći svjedočanstvo trećeg dana 34. Mladifesta u Međugorju 28. srpnja izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić je poručio: „Puno puta sam bez straha i bojazni rekao da sam vjernik, katolik i da za sve što sam napravio u životu zahvaljujem dragom Bogu i svojoj obitelji. Zato se nemojte bojati svjedočiti svoju vjeru, jer Bog je tu. Kad god dođete pred neku prepreku, pred zid, Bog je tu i neće nas ostaviti” – prenosi Radiopostaja Mir Međugorje.

“Sve će Vas razočarati, ali Bog nikad ne ostavlja duše. Dakle, sestro moja, ne gubite nikada vjere, pouzdanja, predanja. Dobro je da iskusite na sebi sve, ali Bog Vas ne će napustiti, samo Vi prvi ne ostavite Gospodina.” o. Ante Antić

Večeras supermjesec – Vjerni Zemljin satelit, naš Mjesec, priređuje nam svako toliko neobične prizore. Mjsec dobiva svjetlost od Sunca. Poznata nam je pomrčina sunca i mjeseca, mjesečeve mijene. Ali i pojava supermjeseca zaokuplja našu pažnju. Upravo večeras ćemo moći promatrati supermjesec, Mjesec veći nego obično. U svojoj putanji oko Zemlje nekad je bliže a nekad dalje. Večeras će zbog blizine izgledati veći nego obično. Dakle s 31. srpnja na 1. kolovoza. Sjaj  mjeseca je 16% jači. Naravno to se osjeti u prostorima koji nisu “zagađeni” svjetlošću reflektora, žarulja, uličnom rasvjetom. Drugim riječima treba otići u predjele gdje nema ulične rasvjete da bi uživali u pojavi supermjeseca. Pogled na zvjezdano nebo govori nam o Božjoj veličini i  mudrosti. Ipak, na planeti Zemlji Bog je postavio čovjeka kao svoga miljenika, obdario ga razumom i slobodom i ponudio nam i omogućio da budemo njegova djeca vječnosti. On ne ispunjava naše ponekad djetinje želje  nego svoj plan našega vječnog spasenja.   

Drugu pojavu poznatu kao “Suze sv. Lovre” očekujemo u kolovozu.

 

I