Sv. Ante pustinjak – Kiša, južina…

17 sij

U crkvenom kalendaru nalazimo dvojicu svetaca s imenom Anton: sv. Ante Pustinjak i sv. Ante Padovanski. Danas je sv. Ante “zimski” a 13. lipnja “ljetni”. Obojica su duhovni velikani koji su ušli u svijest Božjeg naroda. Današnji sv. Ante Pustinjak živio je u 4. stoljeću. Ostao je rano bez roditelja. U 18. godini taknula ga je Božja riječ kod mise te je odlučio slijediti Isusov poziv: ako želiš biti savršen, ostavi sve i pođi za mnom!. Podijelio je svoje imanje i uputio se  među pustinjake. Živio je u nekoj ruševini uz rijeku Nil. Nije bila laka njegova nutarnja borba s napastima. Napast koja bi se mogla izreći riječima: imaš samo jedan život, uživaj, jedi, pij! Isto je tako i danas: demon slave, moći ili bogatstva mogu čovjeka zarobiti. Sv. Ante vodio je nutarnju bitku. Stekao je, odbijajući napasti, nutarnju snagu. O njemu se pročulo pa su neki dolazili k njemi i počeli živjeti na njegov način. Susreo se sa sv. Pavlom, također pustinjakom…Naš je narod u nekadašnjim vremenima gledao u sv. Anti Pustinjaku zaštitnika blaga.

U Gospiću je danas kišovito, južina. Nakon kraće šetnje vratih se mokrih nogu. Trebao sam poći u gumenima bucama…

Nevrijeme u Rijeci – Doznajemo da je u Rijeci sinoć bilo nevrijeme: vjetar je rušio stabla, tuča…Ali nije dugo trajalo. Meteorolozi predviđaju popodne nastavak nevremena: jaki vjetar. Umorni smo od silne južine. Priželjkujemo burovito vrijeme koje bi donijelo i malo snijega te bismo doživjeli bar malo one prave zime.

Dan Grada Otočca – Otočac se priprema za proslavu Fabijanova i Dana Grada 20. siječnja. Misa u 10.30 sati. Prije mise polaganje vijenaca a nakon mise svečana sjednica Gradskog vijeća te domijenak.

Ako nemamo snijega ovih dana podsjetimo se na “stara dobra vremena”: ovaj snimak – pas na prtini – napravljen je na današnji dan 2015. godine u Zečevu Varošu. A gdje je to?