Sutra slavlje sv. Jelene u Rakovici – Premještena s. Robertina

17 kol

Sutra 18. kolovoza župa Rakovica slavi svoju zaštitnicu sv. Jelenu Križariicu. Narod je rado hodošastio i hodočasti sv. Jeleni, majci cara Konstantina koji je podario crkvi slobodu 313. godine. Godine 2013. slavili smo 1700. obljetnicu Milanskog edikta kojim je car Konstantina  podario  crkvi slobodu nakon  tri stoljeća progona. Slavlje 1700. obljetnice slobode Crkve svečano je proslavljeno upravo u Rakovici 18. kolovoza 2013. godine za župnika Petra Boguta. Ovo je slavlje imalo nacionalni karakter: došli si gotovo svi hrvatski biskupi a misu je vodio kardinal Bozanić. Iz Rakovice i okolnih župa došli su muškarci i žene u narodnim nošnjama. Sloboda crkve Božji je dar iako mučeništvo prati crkvu kroz čitavu povijest. Danas smo doznali vijest da su u Pakistanu kršćani izloženi nasilju i progonu. “Mene su progonili i vas će progoniti…Moju su Riječ slušali slušat će i vas” – kaže nam dragi Spasitelj. Bez sudjelovanja oko stola Gospodnjega na kojem se dijeli njegova Riječ i Tijelo, slavlje sv. Jelene nije slavlje. Neki će slaviti sv. Jelenu poganski: jelo i piće pod šatorom. opijanje. To je ruganje sv. Jeleni. Živa crkva se okuplja oko stola Gospodnjega, stola Riječi i njegova tijela. To je živa crkva koja od vjere živi.

Slavlje sv. Jelene 2012. godine

Rakovica dobila župnika – Ove godine župa Rakovica slavi svoju zaštitnicu sv. Jelenu Križaricu u petak 18. kolovoza u 11 sati. Župu Rakovicu do sada je vodio župnik Dino Rupćić iz Drežnika a biskup se pobrinuo da Rakovica dobije svog stalnog župnika. Nakon smrti preč. Petra Boguta župu je vodio vlč. Andrija Kekić. Njegovim premještajem župa Rakovica ostala je bez župnika te je pastoralnu brigu o ovoj župi preuzeo vlč. Dino Rupčić iz Drežnika. Biskup mons. Zdenko Križić pobrinuo se da Rakovica ove godine dobije župnika. Župu Rakovicu i Lađevac preuzima vlč Pavao Martić, svećenik đakovačko-osječke  nadbiskupije.

Sutra u petak 18. kolovoza u 11 sati svečana misa u župnoj crkvi sv. Jelene u Rakovici. Očekuju se hodočasnici iz okolnih župa i velik broj svećenka.

Premještena č.s. Robertina Medven

Samozatajna  č.s. Robertina Medven nakon dugodišnjeg vođenja Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije premještena je u matičnu kuću u Rijeku a njenu službu u Gospiću preuzela je mr. thel. Valentina Borovac. Zahvaljujemo sestri Robertini za dugogišnji samoprijegorni rad. Ona je bila dugo godina vrhovna glavarica sestara Srca Isusova, tajnica Visoke bogoslovne škole u Rijeci, lektorica službenog vijesnika biskupije…. Mnogim je studentima pomogla savjetom u pripremanju diplomskog rada. Uvijek širokog osmjeha i raspjevana, voljela je crkvu i ljude, radovala se Božjem narodu u njegovom hodu. Iako nam nedostaje u Gospiću vjerujemo da će u novoj sredini i novim prilikama naša sestra Robertina naći prostora za daljnji rad u vinogradu Gospodnjem.  Sestro Robertina hvala Vam za vaš tihi rad, optimizam, vedrinu…  

Sestra Robertina Medven