Smiljan: susret mladih Gospićko-senjske biskupije

23 ruj

Uputismo se iz Gospića u Smiljan u 9.30 sati. Odmah padne asocijacija na Nikolu Teslu. Ali je u Smiljanu katolička crkva s dugom poviješću. Več 1185. ovdje je crkva sv. Marije Magdalene s gostnjcem. Turci su i ovdje razarali crkve ali su nove podizane. Današnja crkva Gospe Karmelske izgrađena je 1864. U Drugom svjetskom ratu i poraću stradalo je 284 župljana. Župnik Kapš obnovio je crkvu, nastavio vlč Luka Blažević. Župom danas upravlja vlč. Nikola Turkalj.

Uskom cestom stigosmo do župne crkve u 9.40 sati. Tri autobusa, kombiji, osobni automobili. Mladi su se skupili u crkvu na dogovor. Ima ih oko 200: od Senja, Ogulina i Slunja do Gospića preko Otočca. Križni put počinje u 10 sati na brdo Krčmar: 14 postaja na ovo oko 200 m visoko brdo izgradio je vlč. Nikola Turkalj. Mladi su se uskoro svrstali u povorku. Oni sudjeluju u molitvi i čitanjima. A razmišljanje o Kristovu putu križa daje nam svjetla i snage za naš križni put. Popeli smo se na sam vrh brda odakle puca divan pogled na Velebit i okolicu. Naš biskup mons. Zdenko Križić – odnedavno nabiskup splitsko makarski – popeo se s nama. Silazak je malo lakši. Spustili smo se k crkvi gdje u 10.30 počinje misa.

Naša mladost, praćena vjeroučiteljima i svećenicima, najljepše je cvijeće naših župa. Oni hrabro prihvaćaju Kristov put u vremenima velikih promjena i kriza. Poput Isusovih učenika i oni u krizama izgovaraju riječi: Kud ćemo od Tebe, Isuse, kad ti jedini imaš riječi života vječnoga!

U 10 sati početak Križnog puta

Uspon na brdo u tišini i molitvi

Uspon traži dodatnu energiju

Stigli smo do vrhunca

Mlade su dopratili vjeroučitelji i svećenici

Lijepo je susresti nekad malu djecu koja su postala “velika” djeca

Snimak s biskupom za dugo sjećanje

U crkvi Gospe Karmelske u Smiljanu