Slunj: predstavljena knjiga o biskupu Bogoviću

14 ožu

Biskup Bogović kao povjesničar ostavio je iza sebe više knjiga, mnogo stručnih članaka, zapisa, intrevjua…Anđelko Kaćunko i akademik Josip Pećarić potrudili su se obraditi njegov život i djelo u jednoj knjizi pod naslovom “Biskup dr.sc. Mile Bogović. Večeras je knjiga predstavjena u njegovom rodnom Slunju, u dvorani Pučkog učilišta. Prije toga služena je misa u župnoj crkvi. Slunjani su pokazali zanimanje za ovu promociju a zapažena je prisutnost karlovačke županice Martine  Furdek Hajdin i slunjske gradonačenice Mirjane Puškarić. Ženski zbor “Lovor” potrudio se da skladno otpjeva nekoliko pjesama korizmenog ugođaja. Don Anđelko Kaćunsko osvjetlio je opsežni opus biskupa Bogovića s posebnim osvrtom na knjigu koja nas je okupila. Prvi dio knjige govori “Biskup Bogović u knjigama akademika Josipa Pećarića”. Drugi dio govori “Biskup Bogović  na portalu HKV-a a u dodatku Ljubomir Škrinjar govori o biskupu i hrvatskoj Udbini.

Nije sve ovom knjigom rečeno o biskupovom stvaralaštvu. Dodajmo na pr. da je on u slunjskom godišnjaku “Mostovi” vodio povijesnu rubriku i objelodanio mnoge povijesne teme. A izišla su 33 godišnjaka!

Nakon don Anđelka Kaćunka o knjizi i radu s biskupom govorio je vjeroučitelj Franjo Puškarić koji je bio njegov suradnik zadnjih godina života. A mons Mile Pecić govorio je o susretima s biskupom Bogovićem od gimnazijskih dana do smrti. Naime, veže ih prijateljstvo od srednje škole do konca života.

Nakon službenog dijela prisutni su mogli nabaviti knjigu po cijeni od 10 EUR-a. Po uhodanoj tradiciji domaćini su priprmili zakusku za sve prisutne u prostorijama Pučkoh učilišta.