Slavlje u Čanku

2 lis

Put nas vodi jutros u Čanak. Radujemo se dvostruko: susretu s dragim narodom ovog sela i ljepoti krajolika. Čim se odvojimo od ceste Gospić-Otočac susrećemo se s netaknutom prirodom. Jesen je ušetala prvim koracima u ovaj kraj i počela igru boja i mirisa. Uskom cestom stižemo u Ramljane. Posjećujemo župnu crkvu koja ovdje bdije nad mjestom. Jedna baka s unučicom nas upućuje kako stići do Čanka. Uska asfaltirana cesta vodi nas kroz šumovit kraj. Spomenici poginulima podsjećaju na agresiju na ovo pitom selo, krvavi trag koji su i ovdje ostavili zli ljudi. Uskoro se pred očima pojavljuje pitoma dolina u kojoj se skrilo naselje kojem su dali ime Čanak. Zaustavljamo se pred crkvom koja je obnovljena. Mjesto je stradalo u domovinskom ratu ali su rane zacijeljene. U 11 sati zvona su najavila početak mise. Župnik Andrija dolazi ovamo iz Sinca. Sestra Cecilija rodom iz Ramljana, dobro poznata glazbenica, vodi pjevanje. Dobio sam čast da predvodim misno slavlje. Ovaj je narod živio od vjere u svim povijesnim nedaćama. Vjera je predanje u Božju svemoć. Ipak, kušnje koje danas stoje pred nama traže drugačiji odgovor. Marijin odgovor vjere ostaje uzor našoj vjeri u svim vremenima. Naime, Bog ne ispunjava naše želje nego svoj plan spasenja svakog čovjeka. Treba ponijeti i križ na putu prema uskrsnuću tijela i životu vječnom. Nema Uskrsa bez Velikog petka. Ovaj narod zna nositi križ s Kristom u nadi uskrsnuća.

Nakon mise narod se zadržao kod crkve. Ugodni razgovori, susret rodbine i prijatelja. Naime, za ovu priliku stigli su i oni koji su našli posao u Gospiću, Otočcu, Zagrebu…Tako č

će se slavlje nastaviti u obiteljima…Primjetili smo legendarnog fotografa Šimu Strikomana koji je prošle godine snimio milenijsku fotografiju u Čanku.

Nakon mise snimili smo ovu fotografiju

Nakon mise narod se družio, pozdravljao prijatelje i znance

Vlč. Andrija Kekić vodi uz Sinac vodi župe Ramljane i Čanak

Župna crkva u Čanku

Pogled na dolinu u kojoj se krije Čanak

Podsjetimo na neke povijesne podatke o ovaj dragoj župi. Župa je osnovana 1719. a u nju spada i Bunić koji je kapelanija. Kapelan u Buniću vodi brigu i za katolike u Korenici gdje je od 1767. kapela  sv. Jurja. Godine 1723. u Čanku su 32 katoličke obitelji. Godine  1719. Ćanak dobiva župnika u osobi Luke Tomca. On je sagradio drvenu crkvu a uz pomoć župljana potom zidanu. Godine 1751. župa broji (bez Bunića) 277 katolika. Nakon turskih pustošenja i oslobođenja Like na Krbavi je samo vojska. Nakon 1700. dolaze doseljenici…

Slavlje sv. Mihovila u Šušnjari – Dok smo slavili Gospu od Ružarija u Čanku istovremeno u kapeli sv. Mihovila u Šušnjari (Slunj) narod je slavio sv. Mihovila. Kapela je polovicom 19. stoljeća podignuta u vinogradima u čast sv. Mihovila. Vinogradi su nestala ali se slavlje sv. Mihovila nastavlja svake godine u nedjelju iza njegovog blagdana. Domaćin KUD “Sv. Mihovil” iz Nikšića kao dobri domaćini ugostili su druge ljubitelje narodne pjesme i kola. 

Sa slavlja sv. Mihovila u Nikšiću-Šušnjari kod Slunja (foto F. Belković)