Slavlje sv. Ivana u Saborskom – Godišnjica mučeništva s. Žarke –

15 svi

Slavlje sv. Ivana u Saborskom u utorak 16. svibnja. Prije misnog slavlja u 10 sati sjećanje na poginule i ubijene u Domovinskom ratu, sjećanje na tragediju 1991. koja je ostavila ranu koja ne zacjeljuje. Srpska JNA i paravojne srpske formacije u ovom kapelskom selu, okruženom šumama, počinili zločine koje ljudski um ne može dokučiti te porušili crkvu i selo sravnili sa zemljom. 

Nakon molitve za žrtve slijedi misa u župnoj crkvi. Misu predvodi mons Mile Pecić s braćom svećenicima iz okruženja. Evo prilike da posjetimo Saborsko u proljeće, u sredini mjeseca svibnja i da se pridružimo proslavi sv. Ivana Nepomuka i pomolimo za nedužne žrtve.. Dodajmo da je sutra i Dan općine Saborsko!

NOVOIZGRAĐENA CRKVA U SABORSKOM

Godišnjica smrti s. Žarke – Sutra je jedna godišnjica koja ne može proći nezapaženo: mučeništvo sestre Žarke Ivasić. Rođena 1908. u Krašiću dolazi u samostan sestara milosrdnica 1931. Radila je po bolnicama kao medicinska sestra u Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji, od 1943. u Otočcu. Partizani su uhitili s. Žarku i ostale sestre i priredili suđenje. Nisu imale advokata. Komunistički sud osudio je sestru Žarku na smrt vješanjem a ostale sestre streljanjem. Na formalnu žalbu s. Žarka je osuđena na smrt strijeljanjem koje je izvršeno na gospićkom groblju 16. svibnja 1946. Ostale sestre osuđene su na 20 godina zatvora. Povodom godišnjice mučeničke smrti s. Žarke bit će 16. svibnja u 18:20 sati  okupljanje kod grobnice pokojnice a u 19 sati misu  predvoditi biskup Zdenko Križić u katedrali.

Gospićko groblje