Slavlje mučenika na Udbini

9 ruj

Danas je Udbina u centru hrvatske javnosti. Na Krbavskom polju izginuo je cvijet hrvatske mladosti 9. rujna 1493. godine. Jakub paša porazio je hrvatsku vojsku koju je vodio ban Emerik Derenčina. Ovo je poćetalk 100-godišnjeg rata, zapravo obrana hrvatskog kraljevstva. Bitka je završila kod današnje crkve sv. Marko Grob gdje je podugnuta kapelica. Odavde je jutros u 8.45 krenuo križni put prema  velebnom zdanja Crkve hrvatskih mučenika na brdu. U mollitvi i razmišljanju narod se penjao zastajkujući kod svake od 14 postaja. Stigli su pred crkvu u 10. 30 sati  kad je počela svečana misa. Gotovo svi hrvatsku biskupi, velik broj svećenika i Božjeg naroda svih uzrasta  i iz svih dijelova domovine. HTV prenosi izravno misu pa je u svakom domu ovo slavlje. Misu predvodi ođakovačko-osječki biskup mons. Đuro Hranić. Oko njega su biskupi i velik broj svećenika. Nakon pozdrava domaćina mons. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa, počelo je velebno slavlje. Senjski zbor predvodi pjevanje.

“Vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom netko daruje svoj život za život i slobodu drugih govore o savršenoj ljubavi, rekao je nadbiskup Hranić. „Vjera u Isusa Krista, snažna pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i vjernost Petrovoj stolici u Rimu su bitne oznake kršćanskog života i mučeničkog svjedočanstva te umiranja hrvatskoga naroda. Svaki ratnik i branitelj koji je poginuo je iz naše ljudske perspektive gubitnik jer mu je oduzet život i više ga nema među nama živima, ali nam vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom netko daruje svoj život za život i slobodu drugih govore o savršenoj ljubavi, koja nasilje i zlo pretvara u slobodno darivanje i izvor novoga života te o tome da je veći i jači onaj koji podnosi nasilje i zlo ne vraćajući jednakom mjerom, koji je spreman oprostiti i ponuditi novi početak, a ne onaj koji čini nasilje i drugome nanosi zlo“, naglasio je, između ostaloga, nadbiskup.

Cekva sv. Marko Grob

Crkva hrvatskih mučenika, nacionalno je svetište posvećeno svim mučenicima u našoj dugoj povijesti

Svaki put, pa tako i ovaj put, iz stratiša diljem Hrvatske mladići donose kaenje s natpisom- Kamenje če biti ugrađeno u zid sjećanja…Na sluci prvi kamen iz Lipovače /Drežnik Grad/ gdje su agresori pobili 1991. starije osobe u selu na osobito zvjerski način

Misno slavlje na Udbini

Mnogi su se pričestili

Na kraju je voditelj misnog slavlja nadb. Hranić zahvalio gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću i istovremeno mu čestitao novu službu splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita.

 

[2]