Misa zahvalnica biskupa Križića

16 lis

U nedjelju 15. listopada u gospićkoj katedrali u 10 sati slavio je misu zahvalnicu gospićko-senjski biskup mons Zdenko Križić. Okružen okružen šestoricom svećenika i Božjim pukom zahvalio je za sedmogodišnje služenje u ovoj prostranoj biskupiji. Kao što je poznato on uskoro preuzima veliku Splitsko-makarsku nad biskupijua i nalazi se pred novim izazovima. U homiliji je biskup uzeo primjer sv. Tereze Avilske, mističarke, koja je tek u obitelji naučila čitati i pisati ali se vinula u duboka mistična iskustva. Ostavila je 3000 napisanih stranica o tome. Papa ju je proglasio “naučiteljicom crkve”. „Problem je, kako veli Terezija, što neki po molitvi žele promijeniti druge, ali ne mijenjaju sebe. Oni mole, ali u isto vrijeme stvaraju gužvu i nered u kući. Prava molitva mijenja osobu…”

Riječi zahvale mons. Križiću uputila je u ime Župe Gospić Maja Serdar koja je istaknula kako vjernici Gospićko-senjske biskupije s radošću očekuju novog biskupa koji će nakon dr. Mile Bogovića i mons. Zdenka Križića svakako uvelike doprinijeti životu ove sredine. Serdar je također istaknula kako se vjernici u ovoj sredini iskreno nadaju ponovnim susretima s biskupom Križićem koji je iza sebe ostavio najbolje utiske i iskustva puna vjerničke ljubavi i dobrote. Potom je biskupu mons. Križiću, Maja Serdar u ime Župe Gospić darovala sliku Gospe Krasnarske, dok mu  je ličko-senjski župan Ernest Petry uručio sliku s likom Oca Domovine dr. Ante Starčevića. O. Ante Knežević, gospićki župnik, zahvalio je i Josi Vrkljanu koji je pripremio domjenak na kojeg su bili pozvani su prisutni.

Jutros je neoboćno rumeno jutro a onda divan sunčani dan

U tišini Ministarstvo branitelja iskapa žrtve masovnih grobnica kod gospićkog groblja. sv. Magdalene. Civilizacijska je razina svim poginulima, ubijenima bez suda i presude, iskazati dolično poštovanje. U tri opsežne faze rada u Gospiću su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća