Miholje – Danas u 11 sati u Gospiću otvaranje manifestacije “Jesen u Lici”

29 ruj

Danas slavimo trojicu arhanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. U narodu je poznatiji Mihovil pa od toga doalzi Miholjsko ljeto. Ali, slavimo i drugu dvojicu arhanđela. Ime Mihovil prevedeno na hrvatski znači “Tko je kao Bog”. Ovo ime upućuje na njegovo poslanje: on je vođa dobrih anđela u pobuni protiv Boga. On je jednostavno pobjednik protiv sila zla. Mnogi nose ime Mihovili, Mile, Milan, Miha a ženski oblik imena je Mihaela. Dosta je popoularno ovo ime u kršćanskom svijetu pa i u našem narodu. Ima crkava i kapela posvećenih sv. Mihovilu posvuda.

Danas u svećeničkom domu u Gospiću trojica svećenika slave imendan: Mile Rajković, Milan Šimunović i Mile Pecić. Dodajmo još župnike preč. Milu Čančara /Korenica/  i Milu Šajfara /Perušić/. Dakako čestitamo svima onima koji nose lijepo ime Mihovil, Mile, Milan, Mihaela….Dodajmo da je sv. Mihovil zaštitnik policije.
Danas, na Miholje, Miholjsko je ljeto u pravom izdanju: ugodan sunčan dan.

Posebno spomenimo kapelu sv. Mihovila u Šušnjari kod Slunja. Izgrađena je među vinogradima u 18. stoljeću te se upravo na Miholje okupljao narodi na misu i zahvaljivali na urodu. Vinogradi su nestali što zbog peronospore što zbog poreza ali je okupljanje oko kapele ostalo do danas. Obično se slavlje prenosi na nedjelju tako da mogu doći i oni iz daleka. Bude narodno veselje nakon mise koje animira domaći KUD koji nosi ime sv. Mihovila.

Slvlje Miholja u Šušnjari-Slunj  /2021/

Otvaranje “Jeseni u Lici”- Danas u 11 sati svečano otvaranje manifestacije “Jesen u Lici”. Otvorit će je predsjednik Sabora Gordan Androkovič. Danas se očekuje u Gospiću i premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved…Prostrani trg S. Radića u centru Gospića sav je u bijelim šatorima u kojima od Iloka do juga Hrvatske vrijedne ruke OPG-ova nude svoje proizvode.