Krštenje sedmog djeteta – Pred Svisvete

30 lis

Nadbiskup mons Zdenko Križić krstio semo dijete obitelji Šaškor– Među prvim potezima splitskog nadbiskupa Zdenka Križića je pohod župi Sv. Nikole Ostrvica-Čisla  kojom prilikom je krstio sedmo dijete obitelji Ivana i Ljubice Šaškor.

Među ostalim nadbiskup je rekao: „Ljubav se ne dokazuje riječima, koliko god sladunjave bile, nego žrtvama i služenjem. Isus je ljubav prema nama dokazao žrtvom na križu. I zato se može reći da nema ljubavi bez križa. Tko zna nositi križ, taj zna i ljubiti. Bez toga ljubav je laž ili interes. Tako je i u obitelji: kada se muž za ženu ili žena za muža prestanu žrtvovati znak je da je ljubav ishlapila“, pojasnio je. Na kraju je rekao: „Mislim da već imate iskustvo, a još više ćete ga imati kasnije, da su vam djeca najveće bogatstvo. Vjerojatno im nećete moći priuštiti materijalnog koliko će moći oni koji imaju jedno ili dvoje djece. To nije najbitnije. Priuštite im ono najvažnije: roditeljsku ljubav, da rastu u ozračju ljubavi i djeca će vam biti bogata i zahvalna.“

Pres Svisvete

Pred nama je svetkovina Sviju Svetih- Mi ispovjedamo da vjerujemo u “općinstvo svetih”. Što pod tim mislimo? Radi se o jedinstvu triju crkava: to je prije svega crkva na zemlji koju smo nekad zvali vojujuća ili putujuća, crkvi koja živi u svim kulturma i narodima. Zatim  tu spada crkva slavna, crkva spašenih: to je slavodobitna crkva te treća trpeća crkva: to su duše u čistilištu, spašenici koji se još čiste. Sve tri ove zajednice sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu. Pobjeda koja pobjeđuje ovaj svijet nije slava, moć i bogatstvo, nije tehnologija i visoki standard: pobjeda koja pobjeđuje ovaj svijet je vjera naša kojom ulazimo u Božji svijet svemoći. Otac laži ili sotona želi čovjeka odvojiti od Božje ljubavi: on mu nudi pomamnu napast da sam zauzme mjesto Boga, da sam izabire što je njemu dobro, da sam odlučuje o izboru. Tako danas otac laži zavodi ljude nekakvim izmišljotinama koje su vrlo vješto upakirane, koje stručnjaci za marketing vrlo vješo obrade i nametnu. Pri tom jadnog čovjeka uvjere da je on to izabrao, da je to njegov izbor. Pogotovo mladi mogu biti izmanipulurani vještim marketingom uvjereni da su oni to izabrali a sve im je nametnuto. Takva komercijalizirana izmišljotina je “djed božićnjak”, a svetkovinu Sviju Svetih žele opoganiti “noću vještica” ili halloweenom. Međutim. mi znademo da iako na različitim stupnjevima i na različit način,  sudjelujemo u istoj ljubavi prema Bogu: jdni gledajući Boga kakav jest, drugi na putu a treći se još pročišćuju u čistilištu. Svetkovina sviju svetih snažno nas poziva na svetost a to znači na ljubav prema Bogu i bližnjemu. Svatko u svojim okolnostima i prilikama. “Odvraćat će uši od istine a obraćat će se bajkama!” – ta opomena vrijedi i za naše vrijeme.