Korizmeni hod

11 ožu

U korizmenom hodu možda i ne znamo kuda idemo. Opterećeni smo svojim problemima. izazovima, nepravdama…Izgleda da idemo ali nemamo jasnog cilja. Povremeno nam se zamrači vidokrug. To su iskustvo imali učenici kad je Isus “tvrdo” govorio i nisu ga mogli slijediti. Mnogi su ga napustili jer su od njega očekivali da bude medijska zvijezda, da udovoljava njihovim željama. A on nije došao da udovoljava našim ludim željama nego izvrši plan spasenja čovjeka. Učenici su isto klonuli. Isus im je rekao možete i vi otići. Oni su ipak rekli: “Kud ćemo od tebe Gospodine, kad ti imaš riječi života!”

Korizma, sa svojim pozivom na rasvjetljavanje samih sebe, vrijeme je koje nas jasnije stavlja pred dvojbe koje potiču naše životne izbore. Poteškoća koja je tipična za mnoge majstore duha. I oni su se osjećali nesposobnima odlučiti, osjećali su se kao da besciljno lutaju i tko zna jesu li na pravom putu. Među svjedocima tih unutarnjih strepnji je i trapist Thomas Merton (1915.-1968.), autor poznate “Planine od sedam stijena” u kojoj pripovijeda o dugom putu koji ga je, usred neuspjeha i padova, doveo do odluke da prigrli redovništvo, u ime škole milosrđa otvorene za dijalog i susrete s drugima.

U Kutervu prestavljena knjiga i nosač zvuka u prošlu subotu – Vatrogasni dom u Kuterevu bio je u subotu večer popunjen do posljednjeg mjeta. Razlog je  predstavljanje trećeg nosača zvuka “”Momci srebro a cure su zlato” i knjige “Pivaj grlo da te čuje gora” autora Mateja Šporčića. Ovo je dokaz da je KUD “Dangubica” iz Kutereva aktivan i da ne prepušta zaboravu kulturnu baštinu.