Danas sv. Jeronim –

30 ruj

Ne možemo prešutjeti spomendan današnjeg sveca. Radi se i sv. Jeronimu, crkvenom naučitelju, koji spada među zvijezde koje ne zalaze. Rođen je 345. u Stridonu, mjestu na granici tadašnje Dalmacije i Panonije. Imao je naglu narav ali je učinio veliki napor da je “ukroti”. Poznata je izreka koja se njemu pripisuje: “Oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac!” Pokorničkim životom uspio je ukrotiti svoju opaku narav. To je postigao pustnjskim životom a istovremeno mnogo čitao. Učio je i hebrejski jezik. Papa mu je povjerio da prevede sveto Pismo sa hebrejskog na latinski što je on učinio. Na tom je radio 20 godina. Ne samo prijevod nego je priložio komentare. Tak prijevod sv. Pisma poznat je kao Vulgata.

Novi splitski nadbiskup preuzima službu 28. listopada – Svečano euharistijsko slavlje prigodom preuzimanja službe splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Zdenka Križića održat će se na blagdan apostola Šimuna i Jude Tadeja, u subotu, 28. listopada 2023. godine s početkom u 11 sati u novoj crkvi Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu – kaže se u glasilu Splitske nadbiskupije. U Gospićko-senjskoj biskupiji vjernici mole za novog biskupa, pastira koji će preuzeti vođenje ove mjesne crkve.

Drugi dan “Jeseni u Lici” – Jučer svečano otvorena “Jesen u Lici” nastvlja se dalje. Danas bi premijer Andrej Plenković trebao posjetiti Gospić i ponuditi 14 programa razvoja ove županije. Vrijeme je idealno, pravo Miholjsko ljeto. Ugodno je prošetati  po Radićevom trgu u Gospiću i pogledati izloženu robu, nešto kupiti, susresti poznate i nepoznate ljude.