Cvjetnica /u Rosuljama/

2 tra

Slaviti muku? Je li to nelogično. Ipak, danas slavimo Cvjetnicu u čijem je središtu Muka Gospodinova. Krist ulazi u našu povijesti i na križu joj daje smisao. Svečani ulazak Isusov u Jeruzalem ulazak je na put Muke u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. Ljudski izopačeni um dolazi do svojih granica: ubiti Pravednika! Ali Kristov put ide dalje: Uskrsnuće otvara nove horizonte. Mi se ne zaustavljamo u mraku Velikog Petka, Kristove smrti, nego u svjetlu Kristova Uskrsnuća prepoznajemo svoje uskrsnuće i život vječni. Prihvatili smo grančicu masline ili drenaka te slijedimo Gospodina…

Danas smo slavili misu u gospićkom naselju Rosulje u 10 sati. vlč. Mile Rajković i moja malenkost. Kapela je u groblju pa su s nama generacije prošlih vremana. Čitali smo muku. U likovima koji se vrte oko Isusa prepoznajemo i sebe. Tko bi se spasio  da nije Božjeg milosrđa? Nakon mise nas smo dvojica stajali na raspolaganju za sakrament ispovijedi. Ovaj dragi narod, u jednostavnosti duše, dotaknut Božjim milosrđem liskreno se ispovijeda i kaje. Vani je sunce milovalo Velebit i polja oko Gospića, jedan žuti leptir je proletio i dao do znanja da je proljeće tu. Jorgovan pred kapelom samo što nije procvjetao. Rastajemo se s ovom malom ali hrabrom zajednicom s željom da se ovih velikih dana nađemo ovdje. 

Na Veli Četvrtak u  18 sati, na Veli Petak u 17 sati, na Veliku Subotu u 20 sati, na Uskrs u 10 sati!  

Danas u Rosuljama

Tvoju smrt Gospodine naviještamo, tvoje Uskrsnuće slavimo, Tvoj slavni dolazak iščekujemo!

Mi smo posvetili danas pažnju jednoj maloj zajednici koja se okuplja u područnoj kapeli i to na groblju – Rosuljama. Upravo u ovako malim zajednicama otkrivamo ljepotu zajedništva. A danas su se održavale procesije po velikim župama, u selima i gradovima. U Gospiću je procesija krenula iz kapele sv. Ivana prema katedrali. A slavlje Cvjetnice u Gospiću predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Sudjelovalo je mnoštvo vjernika svih uzrasta i generacija.