Blagovijest –

25 ožu

Riječ evanđelje znači blaga ili radosna vijest. Danas slavimo blagdan koji u svom nazivu krije radosnu ili blagu vijest: anđelov navještaj Mariji navješaj je spasenja, blagdan utjelovljenja Sina Božjega. Marija je prva primila  poruku spasa i odgovorila vjerom. Svaki kršćanin prima vjerom  poruku spasenja. Kao Marija  hrabrošću vjere i mi ulazimo u Božji plan spasenja i surađujemo u izgradnji Božjeg kraljevstva. Marija nije pasivna nego prihvaća slobodno sudjelovanje u spasenju čovjeka. Vjera je prihvaćanje Božje svemoći i ulazak u Božji svijet koji je realniji od našega. Jednostavno, svaki od nas treba da odgovori kao Marija: “Neka mi bude po tvojoj riječi!”

Slavlje Blagovijesti u Gospiću – Naslovni blagdan gospićke katedrale Naviještenje BDM ili Blagovijest slavi se u subotu 25. ožujka. Svečanu misu u 17 sati predvodit će apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije i umirovljeni nadbiskup zadarski mons. dr. Želimir Puljić u koncelebraciji biskupa Riječke metropolije, susjednih biskupa i svećenika Gospićko-senjske biskupije. Prijepodne će se u Biskupskom ordinarijatu održati susret biskupa Riječke metropolije.

Ris u parku Plitvička jezera – Pridružujemo se dobrodošlici risa koji je dopremljen iz Rumunjske i pušten u plitvičke šume. Ova mačka gotovo u izumiranju trebala bi obnoviti populaciju risova kod nas. Ovo je inače  šesti ris koji je iz Karpata pušten u naše šume. Dolazi proljeće pa će se ris pripremiti na nove uvjete i dočekati zimu spreman na zimske uvjete u plitvičkim šumama koje su dijelom prava prašuma.

Velebit bi mogao biti stanište i risu

Preminuo fra Grga Sikrić – U Zagrebu je, u bolnici na Rebru, u petak 24. ožujka u 99. godini života, 76. godini redovništva i 71. godini svećeničke službe preminuo fra Grgo Sikirić, redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. Sprovod će biti u srijedu, 29. ožujka 2023. u 11 sati na Gradskom groblju u Zadru, a misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Zadru, na Relji. Fra Grga je bio župnik u Tounju (1955-1963), gvardijan u samostanu u Ogulinu, Zadru, Splitu, u pastvi u SAD.-u. Poznat je i kao pučki misionar. Ljudi su ga rado slušali. Nek mu Božja dobrota podijeli život vječni.