Blagdan Srca Isusova –

16 lip

Danas scrkva slavi blagdan Srca Isusova. Srce je opjevano u pjesmama i smatra se središtem ljudske osobnosti. Isus nas je ljubio do kraja: na križu mu je srce bilo propbodeno kopljem te je izlio za nas zadnju kap krvi. Vjernici su odgovarali na božansku ljubav. Tako je nastala pobožnost Srcu Isusovu te je ustanovljen i blagdan. Moge crkve posvećene su Srcu Isusovu. A Isus je primio našu ljudsku patnju u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. Time je raozorio djela đavolska i i čovjeku dao šansu da se spasi od utjecaja zloga. Nažalost, čovjek, obdaren slobodom, može reći Božjpj ljubavi NE!  Crkva moli za povratak onih koji su pod utjecajem sotone, majke mole za svoju djecu da ih ne zavede sotonska laž. A otac laži, sotono, zavodi i dalje ljude. Želi ih odvojiti o Boga, Onda je s njima lako manipulirati. Pakao nije Božja kazna nego svojevoljna odijeljenost od Božje ljubavi…Danas časne sestre Srca Isusova slave svoj dan, svoga zaštitnika!

Srce je oduvijek smatrano središtem ljudske osobe i izvorom naših čuvstava i ljubavi. Tako je pobožnost Presvetom Srcu zapravo pobožnost samom Isusu, s posebnim obzirom na Njegov unutarnji život i Isusa kao Samu Ljubav, koja se izlijeva na cijeli svijet. O tome piše i papa Pio XII. u svojoj enciklici iz 1956. Ovaj se spomendan slavi u petak nakon druge nedjelje po svetkovini Duhova, i doziva nam u pamet da je Isus ljubav i da se ta ljubav daruje nama i za nas. U nekim se krajevima katolici za ovaj spomendan pripremaju i devetnicom koja počinje na Tijelovo.

U četvrtak 15. svibnja proslavljen je zaštitnik Rijeke sv, Vid. Ujedno je ovo i Dan grada Rijeke. Središnje misno slavlje predvdio je barski nadbiskup Rok Gjonlleshaj pred katedralom.

Jedna vijest iz Italije kaže da su razbojnici provalili u crkvu u Italiji i odnijele ciborij s posvećenim hostijama. Mjesni biskup želi susrest s provalnicima i želi provesti proceduru primanja natrag u crkveno zajedništvo. Naime, oni su učinili svetogrđe. Naravno, bez kajanja i priznanja nema oproštenja.

 

Smotre folklora u Otočcu. – U Otočcu se održava 23. lipnja smotra follorane.  U 17:15 satii počinje ulicama grada mimohod folklornih skupina. Sudjelovat će sedam folklornih društava iz Ličko-senjske županije i tri gostujuća društva. Korona je zaustavila ovu simpatićnu manifestaciju ali se vraćaju stara dobra vremena.

Medvjed na autocesti – Da preskoči ogradu i pojavi se srna na autocesti srna ili pas to nam je razumljivo. Ali, da se pojavi medvjed na autocersti to je već vijest koja zaslužuje pažnju. To se dogodilo na autocesti između tunela Lučice i čvora Delnice. Medvjed je uočen na ovom dijelu autoceste. Treba usporiti i poštivati medvjeda jer on nije baš kao mali zec ili srndać.