Bili smo u Saborskom…

16 svi

Danas je spomen na mučeništvo č.s.Žarke koja je strijeljana na gospićkom groblju odmah nakon Drugog rata. Sestra koja je radila u bolnici i služila bolesnicima ne pitajući za svjetonazor ili političku orjentaciju. Režim koji strijelja časne sestre nema budućnosti. Otišao je u ropotarnicu povijesti a lik sestre Žarke ostaje i danas svijetla točka u tom mučnom razdoblju…Danas su se mnogi sjetili njezina lika i mučeničke smrti na gospićkom groblju. Neki su došli i iz Karlovca…

Mi smo se odlučili na sjećanje na sličnu tragediju, mučenike u župi Saborsko koje su agresori na Hrvatsku grubo pobili 1991. Lijepi svibanjski dan. Sve u punom zelenilu i cvatu. Nakon Korenice i Plitvica skrećemo prema Saborskom. Vijugava cesta dovela nas je u pitom selo Saborsko. Srpski okupatori 1991. sve su kuće razorili s crkvom i poubijali ljude koje su zatekli. Čak i onaj koji je imao 90 godina! Trebalo je čekati pune četiri godine da se preživjeli vrate na svoja zgarišta. Hrvatska je obnovila sve porušene kuće u okupiranom dijelu Hrvatske. To neki zaboravljaju. Tako je i Saborsko zablistalo s novim kućama…Sjećanje na mučki ubijene ne može vrijeme izbrisati. Svake godine na današnji dan kad župa slavi svoga zaštitnika okupe se kod masovne grobnice i spomen obilježja. Nakon molitve koja liječi rane i ne isključuje ubojice iz Božjeg milosrđa, narod se u procesiji uputi u župnu crkvu koja je također bila pretvorena u ruševine. Oko oltara se okupilo osam svećenika a misu predvodi ogulinski župnik preč. Nikola Prša. Tu su i predstavnici županije, općina, slunjska gradonačelnica…Narod sudjeluje u ovom slavlju koje je predokus gozbe u vječnosti. Pjevanje u našim crkvama ima posebnu ljepotu jer izlazi iz srca puka Božjega. Misa, koja nas je digla iz naše svakodevnice u Božji svijet, nekako je brzo prošla. Ljudi su ponijeli u srcu ljepotu susreta s Božjom ljubavi koja ih grije u svakodnevnici i povezuje s milima i dragima koji su završili zemaljsko putovanje s vjerom.

Načelnik općine pozvao je goste u društveni dom na druženje a osmorica svećenika su u župnom stanu ostali u radosnom druženju uz okrepu. Kako je lijepo kad se braća nađu zajedno! Godine nisu važne u radosnom druženju.

Sjećanje na žrtvu Saborskog

Procesija prema crkvi

Župu Saborsko uz Plaški vodi neobično dragi velečasni Bruno

Na um mi padaju riječi pokojnog vlč. Nikole Žuravlja koji je rekao povodom svoje obljetnice misništva svojim kolegama: “Ja nemam ni oca ni majke, ni brata ni sestre: vi ste moji otac i majka, brat i sestra… I gotovo nas je rasplakao!

Župnik Bruno /u sredini/ rado nas je pozvao iz svećeničkog doma na ovo slavlje: to govori ovaj snimak!