Bezgrešna – U subotu sjećanje na tragediju Čanka

8 pro

Svjetsko prvenstvo u Kataru svojevsna je smotra nogometnog umijeća. Pojedinci pokazuju darove ili talentiranost u baratanju loptom. Vode se žučne rasprave o kvaliteti pojedinaca i ekipa. Pojedinci se “pretvore” u najboljeg trenera: sve znaju i dakako bolje od Dalića. Hvalopojke pojedincima i ekipama pršte na sve strane….Danas slavimo ženu koja je vrhunac ili remek djelo ljepote. Radi se o Djevici Mariji, bezgrešnoj. Njezina ljepota dolazi od Boga: ali i ona se sva duguje Bogu. Nitko na našoj planeti nema tako duboku zahvalnost Bogu kao Marija. “Velika mi djela učini Svesilni i sveto je ime njegovo!”- pjeva Marija. U praskozorje čovječanstva, kad je čovjekovom vjerolomnošću ušlo zlo u čovječanstvo – Bog naviješta znak spasenja: žena s djetetom! S njom započinje novo svijet. Beg ispunjava svoj plan spasenja a ne ljudske ludosti!

Nažalost čovjeka može oholost tako izobličiti da sve sebi pripiše: ljepotu, zdravlje, sposobnosti. Zaboravlja da je to primio na dar.Talentiranost nije moje djelo nego dar!. Ja se njima služim ali sa zahvalnošću… Djevojka ili mladić kojima je Bog dao darove ljepote, zdravlja…ne smiju zaboraviti da je to dar. Oni su mogli biti rođeni s posebnim potrebama i ovisiti dobroti drugih! Naši nogometaši uoči takmičenja bili su na misi koja je u biti zahvaljivanje za silna djela. Zamislimo onog magarčića koji je nosio Isusa i umislio se da je pljesak i poklici upućeni njemu a ne Isusu. Kako smo mi ljudi smiješni – ako ne tragični – kad ne prepoznajemo svoje mjesto, primljene darove odakle onda izvire zahvalnost kao način postojanja. Zahvalnošću čovjek ne umanjuje sebe nego postaje ponizan a to znači realan a onda i miljenik Božji.

S Marijom je započelo novo vrijeme, advent. Ona je majka Krista i Crkve. U našem vremenu vodi se rat, neprijateljstvo: ostati s Kristom kojega je rodila Majka Marija ili se staviti u službu “oca laži” koji gradi svijet oholosti, svijet mraka i tame. Pakao je odjeljenost od Krista i drage Gospe, pakao je izbor oholosti umjesto ljubavi i zahvalnosti koju na poseban način živi i svjedoči Marija.

Na današnji dan 2017, blagoslovljena je kapela na slunjskom poligonu

Sjećanje na tragediju Čanka – U subotu 10. prosinca sjećanje na tragediju Čanka: ovo malo selo tog je dana palo u ruke agresora te je počelo razaranje crkve i kuća, ubijanje mještana. Misa je u 11 sati za poginule a prije toga polaganje vijenaca. 

Podsjetimo da je Čanak pao 10. prosinca 1991, Nakon okupacije od strane četnika i JNA počela je pljačka, razaranje kuća i ubijenje mještana. Posebno strši i vapije do neba zločin nad mještankom Jagom Šnjarić koju su tukli tražeći devize ili zlato. Potom su joj zavezali noge za automobil i vukli je živu po mjestu uz pucnjavu i demonski smijeh. Pobili su tako sedam mještana.