Izbori u Indiji

19 tra

Dvadeseta obljetnica pješačenja od Zagreba do Rima voditelja i novinara Hrvatskoga katoličkog radija Domagoja Pejića obilježena je u četvrtak 18. travnja u Dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Programom je ujedno obilježena i 19. obljetnica smrti Karola Wojtyłe.

Grad Senj slavi – Grad Senj se sprema za proslavu Dana grada Senja i blagdana sv. Jurja od 20 do 28. travnja. Proslava počinje već 20. travnja raznim aktivnostima.  Zajednica grada Senja poziva sve sugrađane i posjetitelje da svojim prisustvom uveličaju proslavu Dana grada Senja i blagdana Svetog Jurja od 20. do 28. travnja 2024. godine.

Izbori u Indiji  – Izbori u Indiji, najmnogoljudnijoj zemlji na planeti (1,4 milijarde ljudi), trajat će duže od 6 tjedana. Indija je pretekla Kinu po broju stanovnika!  Pravo glasa u Indiji ima 968,6 milijuna ljudi. Glasovi će se zbrajati do 4. lipnja. Sudjeluje 15 milijuna državnih službenika i agenata snaga sigurnosti. Broj onih koji imaju pravo glasa duplo je veći od stanovnika Europske unije koja ima 448 milijuna ljudi. Od zadnjih izbora broj onih koji imaju pravo glasa porastao je zs 8%! Predviđa se pobjeda Bharatiya Janata stranke s premijerom Narendre Modijem. Jednokružni jednomandatni većinski sustav, u kojem pobjeđuje kandidat koji dobije najviše glasova, ne nagrađuje koalicije. Kad usporedimo ove izbore u Indiji s našima onda je Hrvatska kao jedan indijski grad. Naši izbori predmet su dugih diskusija, natezanja. Umjesto da prihvate poraz i čestitaju relativnom pobjedniku, poraženi misle sastaviti vladu spasa. Sanjaju pobjedu iako su rezultati tvrdoglavo jasni. Istina, kad bi oprba sabrala sve glasove bila bi pobjednik ali se radi o rogovima u vreći. Tolike razlike i taštine ne bi niti osam dana mogli vladati.

Sajam u Gospiću – Danas je sajam u Gospiću kao svakog petka. Nude se na otvorenom poljprivreni proizvodi, alat, odjeća i obuća. Veliki izbor cvijeća. Ugodno je malo prošetati i susresti poznate ljude. Javio mi se braćni par iz Rastovače /Plitvice/. U Rosuljama nije misa bila dvije nedjelje zaredom pa su željni. U nedjelju idemo na preporuku župnika Domagoja u 10 sati.

Sajam u Gospiću danas

.