Naša sutrašnjica –

27 ruj

Gallupov institut  proveo je u Sjedinjenim Državama Amerike istraživanje o broju djece u obitelji. Prema istraživanju mladi su skloni imati veći broj djece nego ikada od 1971 otkad se vode istraživanja. Radi se o 77% onih koji žele imati brojnu djecu. Između 1967. i 1971. sklonost većem broju djece bila je 52%. Izgleda da se broj stanovnika na našoj planeti počeo smanjivati. Kina nije više najmnogoljudnija zemlja na svijetu: pretekla ju je Indija.

Kad je riječ o demografskoj slici Hrvatske, ona slijedi trendove Europe. A  Europa se održava uvozom radne snage. Migranti na granicama EU mogu biti šansa ali i opomena. Nagli priliv ljudi koji nemaju navike za rad, koji bi živjeli od socojalne pomoći, naša su realnost. Negativni prirodni prirast stanovništva imaju gotovo sve europske zemlje pa i Rusija. Neki demografi imaju tužnu sliku o budućnosti Europe s ovakvim prirodnim prirastom. Što reći o Hrvatskoj? Djeca su najveće bogatstvo. To nije samo fraza. Radi se o biti ili ne biti. Istina, možemo uvesti radnu snagu i to poslodavci rade. Nije rjetkost vidjeti strance na našim gradilištima. Ali, bez djece čeka nas sumorna budućnost. Pokojni Anto Baković vodio je akciju “Jedno dijete više” pa su mu se pomalo rugali. Njegove prognoze postaju gruba realnost ali i njegova ideja “Jedno dijete više” vrijedi i danas: tko ima jedno dijete nek ima još jedno, tko ima dvoje ima mjesta i za treće, tko ima četvero ima mjesta i za peto. Gdje bi nam bio onda kraj!

Vratilo se ljeto

Preminuo biskup Štambuk – Doznajemo da je hvarski biskup u miru mons. Slobodan Štambuk preminuo u 83. godini života. Umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk preminuo je okrjepljen sakramentima u srijedu 27. rujna 2023. u Svećeničkom domu u Splitu. Bio je drag čovjek, komunikativan i revan u svećeničkoj i biskupskoj službi. 

Kolokvij u čast dr. Milana Kruheka – U gradskoj knjižnici u Karlovcu odražan je kolokvij u spomen dr. Milana Kruheka. O dr. Kruheku govorili su istaknuti povjesničari kao  Željko Holjevac, Aleksander Buczynski, Hrvojka Božić, Marija Karbić, Hrvoje Kekez, Zorislav Horvat, Robert Hajszan Panonski, Géza Pálffy, Antonio Bosio, Petar Feletar, Dubravko Halovanić, Mirica Rapić, Zvonko Trdić, Vlado Mikšić. Pok. Milan Kruhek bio je predani radnik u osvjetljavanju naše povijesti, pogotovo one prešućivane. Bio je veliki prijatelj s našim pok. biskupom mons. Milom Bogovićem. Obojica su dali nemjerljiv doprinaos našoj povijesti.