5. korizmena: ljestve u nebo

17 ožu

Peta korizmena nedjelja. Sunčana. Već su neke voćke procvjetale, čuje se umilni pjev ptica…Normalan čovjek se čudi tolikm čudesima oko nas. Sjemenke koje je vjetar raspršio posvuda čekale su u tami zemlje: u njima se život pokreće. Uskoro će oko nas biti sve u cvijetu…

Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi Božji” – kliče danas sv. Pavao. Sam je Isus pred strašnu muku u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji govorio: “Ako je moguće neka me mimoiđe ovaj kalež!” Razuman čovjek ima strah pred patnjom i smrću. Nije sramota bojati se smrti ali oni koji unatoč strahu i patnji prihvaćaju umiranje za druge sljede Kristov put. Isus je “sa suzama molio da ga mimoiđe kalež patnje.” Naši branitelji nisu volili smrt: radovali su se životu, svojoj djevojci, roditeljima, braći i prijateljima a ipak su dali život za druge. Sa suzama su prihvatili rastanak sa svojima milima i dragima. Veli dalje Poslanica Hebrejima o Kristu: „Premda je Sin, iz onoga što prepati, naviknu slušati i, postigavši savršenstvo, posta svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja.“ Zar je lako udovici s malenom djecom? Zar je lako roditeljima gledati kako im dijete tone u mrak ovisnosti? Zar je lako godinama ležati u krevetu nepokretan i čekati da netko donese čašu vode? Zar je lako novinaru koji mora pisati kako “gazda” kaže iako vidi istinu a mora je zaobići i ocrniti nevinog čovjeka? Zar je lako ustrajati u čestitosti i nositi etiketu “dudeka”  u svijetu prijavara i hipokrizije.

Veli dalje sv. Pavao o Kristu: „Premda je Sin, iz onoga što prepati, naviknu slušati i, postigavši savršenstvo, posta svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja.“ Slušao je Božji glas ili – ako hoćete – slijedio je glas vlastite savjesti. Tako je postigao savršenstvo i tako je dohvatio ljestve za nebo. Sve drugo je “luk i voda”. Nemamo drugog vremena nego ovo sada, ono je neponovljivo. Upravo u ovom vremenu možemo se poslužiti “ljestvama u nebo” koje su nam dostupne Kristovom ljubalju, smrću i uskrsnućem. .