Želiš li ozdraviti?

18 srp

Vrhunac je ljetnih vrućina. Milijuni ljudi su u pokretu. Odlazak na more sa sjevera jednostavno je potreba. Nekima čak i gužve čine zadovoljstvo. Pričat će dugo o ljetu na Jadranu. Neki će u najvećoj gužvi naći trenutaka za molitvu. Neki će u hladovini naših crkava uz more naći duhovnu okrepu. Molitva je odmor u Gospodinu. Svi mi pokušavamo pobjeći od okrutne stvarnosti. Naš bijeg može biti još gore ropstvo. Prema Isusovim riječima istina nas oslobađa. Istina nas oslobađa ali nas prije dovede u jadno odnosno realno stanje. Isus pita bolesnika: želiš li ozdraviti? Naime, neki ne žele ozdraviti! Svojom bolešću stekli su neke privillegije i žele ostati u takvom stanju. Pitanje je želimo li izići iz  svoje zarobljenosti u kojoj se čak ugodno osjećamo.

Župa Sinac priprema se za slavlje sv. Ilije proroka 20. srpnja.  Uz proslavu sv Ilije priprema se i 100. obljetnica djelovanja KUD-a Lipa Sinac. Navečer u 20 sati  domaćine če počastiti i drugi KUD-ovi kao gosti. Uz crkvena slavlja nastala je folklorba baština. Bogatstvo iz crkve prelilo se i oko crkve. Narodne nošnje, razna kola, napjevi…nastali su i postali dio naše baštine.

Crkva sv. Ilije u Sincu

U Srbu, na spomendan sv. Ane i Joakima, 26. srpnja biskup mons. Zdenko Križić blagosloviti će temelje kapele. Blagoslov će započeti u 10 h na gradilištu gdje je izgradnja kapele započela 5.l ipnja 2023. Tako će ova mala ali živa zajednica u srbu imati krov nad glavom. 

Treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba proslavit će se u nedjelju 23. srpnja. Tema 3. Svjetskog dan djedova, baka i starijih osoba, koji će se slaviti u nedjelju 23. srpnja 2023., glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova…”