Izlet u Begovaču- 167. obljetnica Nikole Tesle –

7 srp

Neka mrtvi pokapaju mrtve – Zanimljiv je susret Isusa s jednim mladićem. Isus ga je pozvao da ga slijedi. Mladić je rekao da prije mora pokopati oca i srediti obiteljske stvari a onda  će poći za njim. Isus je odgovorio: “Pusti neka mrtvi pokapaju mrtve  a ti idi i  navještuj Ktaljestvo Božje. Isususov odgovor ovom mladiću izgleda nam grub. Ali, ako bolje promislimo dolazimo do spoznaje da onaj koji odgađa slijediti Isusov put već je mrtav. On se zapetljao u trivijalne stvari, one su ga zarobile i on nema snage izići iz tog “ropstva”.Zašto kažemo da je nrtav? Jednostavno ima važnijih stvari od Božjeg kraljevstva. On je zarobljen brigama ovoga svijeta. On nema snage da se “preda u Božje ruke”. A vjera je zapravo predanje u Božje ruke. Ne znači to da nećemo graditi kuće, raditi na svom radnom mjestu…nego se ovdje radi o “predanju u Božje ruke”  što je isto što i vjera. Naše se odluke događaju u slobodi djece Božje. Bogoljublje i čovjekoljublje su dva krila na kojima letimo. Ponovimo to riječima koje smo čuli ne jednom: slobodan čovjek ljubi Boga iznad svega i bližnjega kao samoga sebe. Sloboda nije činiti što nam padne na um. To je sloboda šumske zvjeri. Za slobodu se treba izboriti, čuvati je pa i onda kad je to teško. Sloboda se rađa u mukama. Mučenici u crkvi nisu htjeli žrtvovati slobodu djece Božje zemaljskim silnicima pa makar ih to koštalo silnih patnji pa i tjelesne smrti.

Izlet u Begovaču – Idemo u Begovaču (Velebit)! U organizaciji Planinarskog društva Gromovača i Planinarskog saveza Ličko-senjske županije planinari Gacke – Like – Krbave će sutra, 8. srpnja, održati Mirakul III na Begovači (sjeverni Velebit) Okupljanje počinje u Carevoj kući od 11 sati gdje će se biti služena misa. Nakon mise će sužupnik župe Udbina Ante Luketić u društvu nekolicine svećenika (prijvilo ih se osam) održati predavanje pod nazivom Spoznaja Boga u prirodi i Bibliji. Potom slijedi zajednički ručak i izlet na Veliki Kozjak.

167. obljetnica rođenaja Nikole Tesle – Grad Gospić i Turistička zajednica grada Gospića pozivaju sve na trodnevnu manifestaciju “Tesla – Power of Lights” u čast 167. obljetnice rođenja slavnog izumitelja Nikole Tesle. Manifestacija će se održavati od 8. do 10. srpnja s bogatim programom a to znači svjetlosne instalacije, koncerte, dječje predstave i noćne utrke.

Spomenik Nikole Tesle u Gospiću

Danas u 16 sati pogreb MANDE BILEN  u VAGANCU. Nakon ispraćaja  na groblju slijedi sv. Misa u župnoj crkvi. Za njom tuguju kćerke i unučad. .