Nakon svjetskog prvenstva u nogometu…

14 pro

Svjetsko se prvenstvo u nogometu bliži kraju. Ovaj planetarni događaj ušao je u svaku kuću na svim kontinentima. Finalisti se znaju a Hrvatska je i ovaj put u vrhu svjetskog nogometa: borit će se za treće mjesto. 

Uza sve blještavilo ovog svjetskog čuda s loptom, toliko emocija, razdraganih navijača, svjetski nogomet ima i svoju tamnu stranu. FIFA je zažmirila na kršenje ljudskih prava radnika koji su gradili faraonske stadione i infrastrukturu u Kataru. Tisuće radnika je stradalo. Katarske lokalne vlasti ove su slučajeve prikazale kao prirodnu smrt ili na pr. zastoj srca. Vioski katarski dužnosnik rekao je na sve to  “da je smrt dio života”. Ali obitelji poginulih ili umrlih na gradilištima zaslužuju bar neku odštetu. To je minimum ljudskog pieteta prema njihovim obiteljima.  FIFA još nije zauzela svoj stav o tome tj. o kršenju ljudskih prava kao i o osnivanju fonda za obeštećenje radnika poginulih na gradilištima. Doznajemo da su i poginuli diskriminirani: arapski imaju bolju zaštitu od onih iz na pr, Nepala. Sve ovo baca tamno svjetlo na nogometno prvenstvo. Sjetimo se bar ljudskih bića koja su ugrađena u velebna zdanja u Kataru a o kojima veliki svijet šuti.

Jutros su minus dva stupnja u Gospići: ceste su posve prohodne

Kosinj izoliran – Naša draga župa G. Kosinj (sa župnikom Perom Jurčevićem) okružena je vodom nabujale rijeke Like. Može se izići jedino čamcem. Dakako, Kosinjani nisu prepušteni sami sebi. Posebni štab brine se da im dođu najnužnije potrepštine, lijekovi…Sve je to pohvalno ali osjećaj izolacije ih pritišće svaki dan. Ne vidi se skori izlazak: naime vode se sporo povlače i pitanje je hoće li slaviti božićne blagdane odsječeni od svijeta.