Kamenje govori – Zlatna misa mons Nikole Uravića – Sv. Luka – Dan kravate

18 lis

Arheološka istraživanja i nalazi ostataka crkve kod sela Plitvice potvrđuju poznatu istinu da je osnivanjem Krbavske biskupije 1185. na sinodi u Splitu na prostoru nove biskupije počeo cvjetati duhovni i kulturni život. Već Kaptol okuplja istaknute svećenike. Dodajmo da su nicali samostani na prostoru Krbavske biskupije. Pretpostavlja se da je i na Plitvicama  bio samostan. Područje Like i Krbave postaje žarište hrvatske srednjovjekovne kulture. Glagoljica doživljava procvat i prva tiskana knjiga je u Kosinju 1483. godine. Glagoljica nije bila samo crkveno pismo nego je rabljena i u svagdanjoj uporabi.  Nažalost, turskom prijetnjom od polovice 15. stoljeća ovaj prostor počinje stagnirati. To zorno pokazuje biskupsko sjedište koje iz Udbine prelazi u Modruš pa u Novi Vinodolski, Senj i Rijeku. Vraćanje biskupskog sjedišta u Gospić 2000. godine ima veliku simboliku: ovo područje je stabilno i može imati redovitu pastvu.

Raduju nas arheološka istraživanja kod sela Plitvice koja su već dala rezultate. Ostaci upućuju na crkvu sv. Jurja. Ruševine ove crkve na blagdan sv. Jurja pohađali su vjernici iz Drežnik Grada u prošlom stoljeću. Kamenje govori o burnoj prošlosti ali i o izdržljivosti našega naroda u teškim vremenima, o njegovoj kulturi koja je bila na europskoj razini.

Zlatna misa mons.. Nikole Uravića – Mons. Nikola Uravić proslavio je 15. listopada u riječkoj katedrali zlatnu misu, 50 godina služenja Bogu i narodu. U istoje katedrali je pred 50 godina slavio mladu misu! Okružen rodbinom, braćom svećenicima i pukom Božjim zahvalio je Bogu za 50 godina služenja. A mons. Nikola je u ovih 50 godina doista služio crkvi Božjoj. Bio župnik na malim i velikim župama, obnašao odgovorne dužnosti u nadbiskupiji: rektor sjemeništa, ravnatelj karitasa…počeo upravo u riječkoj katedrali gdje je slavio i mladu misu. Čestitamo!

Mons Nikola Uravić

Sveti Luka – Danas Crkva slavi sv. Luku evanđelistu, autora jednog od četiri evanđelja i Djela Apostolskih. Sirijac, rodom iz Antiohije. potjecao je iz poganske obitelji. .Nije bio Isusov apostol niti učenik, ali je  pomno svjedočanstva apostola. Zato je mogao tako vjerno i autentično zabilježiti Isusove Riječi i djela. Pratio je sv. Pavla na njegovom drugom i trećem misijskom putovanju. Evanđelje sv. Luke  Luke ističe Božje milosrđe prema grešnicima. Osuđuje bogataše i uzdiže siromahe. Luka je bio liječnik, ali i slikar. Pretpostavlja se da je naslikao i lik Blažene Djevice Marije. Predaja kaže da je razapet u Grčkoj. Tijelo mu je preneseno u Apostolsku crkvu u Carigradu 357. godine. Danas se njegove relikvije čuvaju u crkvi sv. Justine u Padovi. Simbol mu je vol. Blagdan sv. Luke u Rimu se slavi od 9. stoljeća. Mnogi nose ovo lijepi ime. Čestitamo svima imendan, posebno našem dragom svećeniku vlč. Luki Blaževiću, župniku u Lićkom Osiku. Večeras smo njegovi gosti-čestitari!

Preč. Luka Blažević

DAN KRAVATE – Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu (1618. – 1648.). Mladi francuski kralj Luj XIV. počeo je nositi kravatu 1646. kada je imao samo sedam godina te je tako na neki način odredio modni standard svih francuskih plemića. Godine 1667. ustrojena je posebna pukovnija Royal Cravates, a bila je nazvana po Hrvatima koji su bili u njenom sastavu i nosili kravatu. Bilo je samo pitanje vremena kad će ovaj hrvatski odjevni ukras postati znak otmjenosti na čitavoj planeti, u svim narodima i kulturama. Godine 2008. Hrvatski sabor proglasio je 18.10. Danom kravate. Tom prigodom vezana je kravata oko pulske arene. Od tada obilježavamo ovaj dan vezanjem kravata ne samo na spomenike nego i oko vrata. Ponosni smo što smo ovim modnim otmjenim ukrasom obogatili čovječanstvo.